Ler: Liberalizacija kretanja otvorila vrata ekstenzivnom i intenzivnom toku epidemije!

Ler: Liberalizacija kretanja otvorila vrata ekstenzivnom i intenzivnom toku epidemije!

Federalni štab civilne zaštite jučer je donio izmjene naredbe u vezi sa kretanjem mlađih od 18 i starijih od 65 godina. S obzirom da naredne sedmice počinje isplata penzija u FBiH, starijim od 65 godina će biti omogućeno da u tačno određenom vremenskom periodu i tačno određenim danima mogu izaći iz svojih domova kako bi podigli penzije, NAP.

Ovakva odluka naišla je na odobrenje javnosti, ali struka se ozbiljno zabrinula.

Epidemiolog Željko Ler ističe za Patriju da kao čovjek od struke, ali i kao savjestan građanin, mora reći da su nove mjere Kriznog štaba FUCZ, koje liberaliziraju režim kretanja, katastrofalne! 

„Umjesto zagovaranog karantena, popustili su pod pritiskom javnosti i širom otvorili vrata ekstenzivnom i intenzivnom toku epidemije! Otvorena je mogućnost nekontrolisanog rasijavanja virusa u uslovima povećanog socijalnog kontakta i sve što je do sada urađeno, a pokazalo se uspješnim, može pasti u vodu!

Krizni štab FUCZ mora hitno razmotriti svoju odluku i preinačiti je u smislu vraćanja na prethodni režim ograničenog kretanja (najmanje), jer će starija populacija nastradati“, kazao je Ler, dodajući da nema vremena za čekanje.

Iz Štaba su kazali da su dozvolili osobama starijim od 65 godina da naredne sedmice podignu penzije,  ali da pozivaju sugrađane da se pridržavaju mjera lične zaštite i da ne izlaze narednih pet dana od 8.00 do 12.00 sati kada je penzionerima omogućeno kretanje.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar