Veza između korona virusa i ruskih doping skandala

Izgleda da se situacija u Rusija nikada neće promijeniti. Čak i nakon pada komunizma ostalo je uvjerenje da sportski uspjesi najviše mogu doprinijeti afirmaciji države. A kada je to u pitanju, onda se očito ne biraju sredstva.  Možda ruski sportaši misle da su današnje droge manje štetne po zdravlje, ili su i oni inficirani idejom da za domovinu nijedna žrtva nije prevelika…

Olimpijske igre Tokyo 2020-2021.jpg - Veza između korona virusa i ruskih doping skandala
Olimpijske igre Tokyo 2020/2021.jpg

I dok svjetski mediji izvještavaju o odgađanju Olimpijskih igara u Tokiju za 2021. godinu, što je odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) donešena zbog globalne pandemije korona virusa (Covid-19), legendarna ruska gimanstičarka Svetlana Khorkina u javnost izlazi sa skandaloznom izjavom da je pojava korona virusa neka vrsta kazne zbog odnosa MOK-a prema Rusiji, odnosno odluke da ruski sportaši ne mogu učestvovati na Olimpijskim igrama zbog dopinga, prenosi EpiCentar.

Nakon što je i sama podržala odluku MOK-a da se Olimpijske igre odgode, ona je objasnila svoju skandaloznu izjavu, koja je ismijana na mnogim društvenim mrežama. „Sve ovo se dogodilo zbog napada na Rusiju i njene sportaše. Ne kaže naša himna bez razloga da Bog čuva našu zemlju i ovo je jedna vrsta Božije kazne“, navela je ova legendarna ruska gimnastičarka, osvajačica sedam medalja na Olimpijskim igrama, supruga ruskog generala FSB-a u penziji.

Svetlana Khorkina.jpg - Veza između korona virusa i ruskih doping skandala
Svetlana Khorkina

Iako je zasigurno veliki broj ruskih sportaša koji su u proteklom periodu uložili veliki trud i prolili litre znoja, baš kao svojevremeno i sama Svetlana Khorkina, a sve kako bi se pripremili za učešće u najvećim i najznačajnijim svjetskim takmičenjima, to im je uskraćeno zbog odnosa vlasti Ruske Federacije prema sportu i državnog programa poticanja velikog broja ruskih sportaša da konzumiraju zabranjene supstance kako bi postigli što bolje sportske rezultate.

Da bi bilo jasnije, vratimo se malo unazad…

Sumnja u varanje Rusije na sportskim takmičenjima počela je kada je u jednom od izvještaja nadležnih sportskih atidoping organizacija koji je obuhvatio period od 2001. do 2009. godine, a u kojem je uzeto u obzir 7.289 uzoraka krvi od 2.737 sportaša, broj sumnjivih uzoraka „Države A“ premašio sve druge države. Poslije se ispostavilo da je jedan od autora izvještaja izjavio da je „Država A“ zapravo Rusija.

Naime, afere ruskih sportista koji su bili pod uticajem doping supstanci uglavnom se povezuju sa Olimpijskim igrama. Još 2008. godine u Pekingu sedmoro ruskih atletičara je suspendovano i nije učestvovalo na igrama zbog problema sa uzorcima urina.

Najburniji period doping afera, u kojima glavnu ulogu igra najveća država na svijetu, traje posljednjih šest godina. U tom periodu sprovedene su brojne istrage, mnogi sportaši stavljeni su na stup srama, a zataškivanje od strane Rusije pokušano je na brojne načine.

O tome govori ispovijest Grigorija Rodchenkova, bivšeg direktora antidoping laboratorije u Moskvi, koju je objavio „New York Times“ u maju 2016. godine. On je u toj ispovijesti priznao da je “prljave” uzorke urina mijenjao za “čiste” i da je to bio državni program pred Zimske olimpijske igre 2014. godine u Sočiju i druge velike sportske događaje.

Kada je Rusija  2018. izgubila 13 medalja na Olimpijskim igrama u Sočiju, pala je s prvog na četvrto mjesto na ljestvici medalja. Brojni sportaši su doživotno suspendirani s međunarodnih takmičenja. Kao i obično pokazalo se da je Rusija jedna vrlo koruptivna zemlja koja ulaže u varanja i kršenje pravila umjesto da investira u vlastiti narod i sportaše, kako bi pravedno učestvovala na međunarodnim sportskim takmičenjima.

Svjetska antidoping agencija - World Anti-Doping Agency - WADA.jpg - Veza između korona virusa i ruskih doping skandala
Svjetska antidoping agencija / World Anti-Doping Agency / WADA

Potom je odvojenu i nezavisnu istragu sproveo i kanadski advokat Richard McLaren. Na svjetlost dana isplivalo je na stotine zataškanih slučajeva. Profesor McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom korištenja nedopuštenih doping supstanci. On je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihovu antidopinšku organizacija i federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tokom Svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije. U izvještaju se tvrdi kako su labaratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina.

Nakon što desetine sportaša nisu uspele da verifikuju svoja testiranja, Rusija je u reduciranom sastavu ipak učestvovala na 31. ljetnim Olimpijskim igrama 2016. godine u brazilskom Rio de Janeiru. Međunarodni olimpijski komitet tada se protivio pozivima pojedinih učesnica da u potpunosti zabrani sudjelovanje Rusije, ali je to učinjeno na Paraolimpijskim igrama iste godine kada je Međunarodni paraolimpijski komitet izjavio da je „Paraolimpijski komitet Rusije“ dio pokvarenog sistema koji je uz podršku ruskih vlasti provodio program sistematskog dopingovanja sportaša.

Novi udar na ruski sport izvršen je 2019. godine kada je WADA, Svjetska antidoping agencija i vrhovni skrbnik najboljih čistih sportaša, isključila Rusiju na četiri godine sa međunarodnih sportskih takmičenja, uz nemogućnost Rusiji da bude domaćin velikih sportskih takmičenja. Tom odlukom ruski sportaši isključeni su iz sudjelovanja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., sada 2021. godine, te ZOI u Pekingu 2022., Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022., te Univerzijadi 2021. i 2023. godine.

Grigorij Rodchenkov.jpg - Veza između korona virusa i ruskih doping skandala
Grigorij Rodchenkov

Naime, iako je 2019. godina za Rusiju krenula obećavajuće, WADA je uprkos propuštenim rokovima u januaru napokon dobila ono što je dugo tražila: pristup uzorcima krvi i kompjuterskoj bazi podataka pohranjenoj u državnoj laboratoriji za testiranje u Moskvi. Razvoj koji bi istražiocima omogućio da usporede bazu podataka s onom koju je pružio bivši šef laboratorije i uzbunjivač u ovom doping skandalu Grigorij Rodchenkov, potaknuo je WADA da pohvali saradnju koju dobiva od Rusije, posebno novonastalu Rusku antidoping agenciju (RUSADA). Postojale su velike nade da je Moskva učinila dovoljno da se ruski tim vrati na sportska igrališta.

Ali Rusi ne bi bili Rusi… Ubrzo su došle loše vijesti. Najprije je suspenzija ruskog tima potvrđena uoči Svjetskog prvenstva u atletici u Dohi u jesen 2019. godine, a uoči predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju, WADA-in Odbor za procjenu usaglašenosti je u novembru 2019. godine preporučio novi krug krivičnih mjera.

“Predugo je ruski doping ometao čisti sport. Očiti prekršaj ruskih vlasti ponovo uspostavljenih RUSADA-inih uslova… zahtijevao je snažan odgovor”, rekao je predsjednik WADA-e Craig Reedie, najavljujući odluku 9. decembra. “Rusiji je pružena svaka prilika da dovede svoju kuću u red i pridruži se globalnoj antidoping zajednici za dobrobit svojih sportaša i integriteta sporta, ali umjesto toga Rusija je odlučila nastaviti sa stavom obmane i negiranja”, dodao je Reedie.

Rusija konstantno zahtjeva da je se poštuje kao veliku  silu, kako u sportu, tako i drugim poljima, unatoč tome što očito i bez izvinjenja zanemaruje međunarodne norme, često potkopavajući međunarodne organizacije, a sve to dok tvrdi da je žrtva opstrukcija sa Zapada. Kao i obično, kad se Rusija uhvati u kršenju zakona, ona krivi Zapad.

Ruska antidoping agencija.jpg - Veza između korona virusa i ruskih doping skandala
Ruska antidoping agencija

Naravno, upotreba dopinga od strane sportaša je i društveno opasan čin jer uzrokuje znatnu štetu po zdravlje sportaša. Prekršaji na ovom polju predstavljaju i etički problem, jer potkopavaju samu ideju održavanja fer takmičenja.

Mnogi direktori nacionalnih antidoping agencija su podržali odluku WADE, ističući da je zbog postupaka Ruske Federacije i nacionalne Ruske antidopong agencije, ova odluka bila jedini mogući ishod. Iako je ovom odlukom dopušteno pojedinačnim „čistim“ ruskim takmičarima da učestvuju na svim takmičenjima pod neutralnim obilježjima, to za njih predstavlja „ozbiljan udarac“ jer svi koji vrednuju istinski sport trebalo bi da budu revoltirani uništenim sistemom ruskog sporta iza kojeg stoji prije svega država, a onda i njene institucije (RUSADA) koje su stavile novac ispred zdravlja sportista, njihovih snova i olimpijskih načela.

Na kraju… da li je izjava bivše ruske gimnastičarke Svetlane Khorkine o razlogu pojave korona virusa utemeljena ili ne, skandalozna ili ne, procijenite sami, ali jedno je sigurno… ruski sportski sistem je „urušen“ sve zbog lošeg odnosa “majke Rusije” prema njemu, odnosa koji u posljednje vrijeme nije bio nimalo „majčinski“.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar