Zašto se EU pokazuje nemoćnom: Sebičnost u vrijeme pandemije?

Zašto se EU pokazuje nemoćnom: Sebičnost u vrijeme pandemije?

Piše: Zekerijah Smajić

Da ništa više nije kao prije aktuelne virusne pandemije, potvrđuje i režim rada evropskih institucija. Osim Kriznog štaba Evropske unije na čelu s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, Generalnog sekretarijata i direktora generalnih direkcija (DGs) koji su u stanju permanentnog dežurstva, sve glavne institucije Unije, radna tijela i njihovi uposlenici, od sredine marta su na režimu teleworkinga, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prvi put u historiji i Evropski parlament će u četvrtak svoje vanredno plenarno zasjedanje održati videovezom kako bi 705 evropskih parlamentaraca putem elektronske pošte glasalo o najnovijim mjerama Komisije u vezi s korona virusom.

Uoči vikenda je potvrđeno da će dvije naredne ‘mini-plenarne sesije’ planirane za prvu i treću sedmicu aprila biti otkazane, a uobičajena četverednevna plenarna zasjedanja koja su trebala biti održana u Strasburu tokom maja, juna i jula, preformatirana su u dvodnevne mini-plenume u Briselu. I aprilski sastanci Vijeća koji se uobičajeno u aprilu, junu i oktobru održavaju u Luksemburgu, za sada se planiraju u Briselu. Sve zbog drastične restrikcije kretanja i okupljanja unutar same Unije.

U roku od samo petnaest dana za četvrtak je planiran i treći uzastopni videosamit šefova država ili vlada 27 zemalja članica. Na dnevnom redu je realizacija vlastitih zaključaka od 10. i 17. marta u vezi s pandemijom i privremenom blokadom vanjskih granica Unije u cilju suzbijanja disperzije virusa i stabiliziranja epidemiološke situacije u Evropi. Lideri će obaviti raspravu i o trenutnom stanju pandemije i najnovijim procjenama evropskih i svjetskih stručnjaka, te ocijeniti rad evropskih institucija u vezi s opskrbom stanovništva najugroženijih zemalja zaštitnim maskama, respiratorima i drugom medicinskom opremom i sanitetskim materijalima.

Službeno je najavljeno da će Evropsko vijeće još snažnije podržati naučna istraživanja u vezi s aktuelnim virusom, a Evropsku centralnu banku, Parlament, Evropsku komisiju, Vijeće EU i evropske kreditne institucije (EBDR i EIB) dodatno će ohrabriti u traženju rješenja za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica pandemije, ne samo u 27 zemalja članica , već i u trećim zemljama.

Ispravljanje pogrešaka prema Zapadnom Balkanu

Iako do početka ove sedmice nije zvanično potvrđeno da će se na 'telesamitu' u četvrtak raspravljati i o aktuelnoj situaciji u zemljama Zapadnog Balkana, iz više nezvaničnih ali dobro obaviještenih diplomatskih izvora u sjedištu Unije u ponedjeljak je nagoviješteno da bi se takva rasprava mogla voditi početkom sedmice na Vijeću za opšte i vanjske poslove, a ako stajališta svih članica budu usaglašena, konačan sud bi mogli dati evropski lideri u četvrtak, 26. marta.

Prema nezvaničnim informacijama iz hrvatskog stalnog predstavništva u Briselu, hrvatska vlada u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća EU insistira na što hitnijem donošenju odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Predlaže se i da prva međuvladina konferencija o pristupanju ove dvije zemlje bude zakazana odmah nakon usvajanja revidiranog pregovaračkog okvira za zemlje zapadnog Balkana.

Prema istom nacrtu zaključaka, Vijeće za opšte poslove (kojim Hrvatska predsjedava do 1. jula) trebalo bi pozvati Evropsku komisiju da što prije, a najkasnije do kraja maja, predstavi prijedlog pregovaračkog okvira za obje zemlje. Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se utvrđuju načela, obim, redoslijed i dinamika pristupnih pregovora, a usvajaju ga zemlje članice jednoglasno, što je ujedno i uslov za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, čime bi slojeviti i dugotrajni pregovori mogli biti formalno otvareni.

Ako bi se ovakav scenario obistinio, prvo hrvatsko polugodišnje predsjedanje u Briselu doživjelo bi prvu veliku konkretizaciju i to na jednom od najvažnijih prioriteta hrvatske vlade, a EU bi pokazala da se, uprkos vanrednoj situaciji zbog krize s korona virusom, može baviti i pitanjem proširenja kao jednom od svojih najvažnijih zaboravljenih strateških politika. Uslov svih uslova za to nije samo verbalno unutarevropsko jedinstvo o kojem su kroz protekle decenije ispisani tomovi zabluda, već praktična jednoglasnost u donošenju i provođenju strateških odluka. Nije potrebno čekati da pandemija bude pobijeđena da bi se vidjelo da li su Evropska unija i njene ‘stare’ i ‘nove’ članice ostale iste, ili su i jedni i drugi promijenili vlastitu ‘kliničku sliku’.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar