Kavazović, Puljić, Hrizostom i Finci uputili snažnu poruku

Kavazović, Puljić, Hrizostom i Finci uputili snažnu poruku

Međureligijsko vijeće BiH objavilo je poruku vjerskih velikodostojnika koju potpisuju reis Kavazović, mitropolit Hrizostom, kardinal Puljić i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice.

Sadržaj prenosimo u nastavku:


- Dok proživljavamo ovo teško vrijeme iskušenja uzrokovano širenjem koronavirusa, osjećamo dužnost uputiti članovima naših crkava i vjerskih zajednica poruku solidarnosti.

U prvom redu pozivamo sve naše vjernike da u ovim kriznim danima pojačamo naše molitve Bogu Svemogućem da zaustavi ovo zlo širenja koronavirusa.

Pozivamo sve članove naših crkava i vjerskih zajednica, te sve druge građane Bosne i Hercegovine da se najozbiljnije pridržavaju uputa koje daju stručnjaci i krizni štabovi, kao i nadležne vlasti kako bi sačuvali jedni druge i što prije zaustavili širenje ove nemile zaraze.

Vjerujem da će ljudi u ovim kušnjama pokazati svoje pravo lice ljudskosti i velikodušnosti, da će pomoći onima koji ostavljeni i usamljeni, nose teško breme ugroženosti. Neka nas ova kušnja nauči čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost.

S vama smo u ovim iskušenjima želeći u vama ohrabriti nadu da će i ovo proći. Valja iz ove kušnje steći sposobnost iskazivanja ljudskosti i izgrađivanja zdravijeg društva koje će se istinski oslanjati na Božiji Zakon i čovjekoljublje.

S posebnom zahvalnošću izražavamo priznanje svim medicinskim i drugim službenicima koji su u službi spriječavanja širenja pandemije, ali i u službi građanima, kao i ljudima koji kontrolišu stanje sa željom da pomognu kako bi što prije izašli iz ove krize.

Neka nas sve prati Božija milost!

Husein efendija Kavazović, Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH,

Hrizostom, mitropolit dabrobosanski,

Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski,

Jakob Finci, predsjednik  Jevrejske zajednice BiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar