Program manifestacije Musalla u Sanskom Mostu

Program manifestacije Musalla u Sanskom Mostu

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „Musalla 2017“ biće održana u periodu od 3. do 7. i obilovaće nizom bogatih i prigodnih sadržaja. Manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 3. jula na mihrabu musalle Sultan Mehmed Fatiha u Donjem Kamengradu, prenosi portal lista "Preporod", glasila Islamske zajednice u BiH.

Istog dana, u prostoru gradskog kina održaće se okugli sto na temu međureligijskog dijaloga i vjerske tolerancije na kojem se očekuje sudjelovanje predstavnika svih vjerskih zajednica koje djeluju na ovom prostoru.  Narednog dana manifestacije, u utorak 4. jula na lokalitetu Osnovne škole „Skender Kulenović“ u Donjem Kamengradu održaće se karate turnir, a potom i etno izložba Minke Hodžić u prostoru Gradske galerije.

Istog dana, u večernjim satima u haremu Hamzibegove džamije biće organizirana promocija knjige „Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875-1878“, autora Hasana Škapura.

O ovom vrijednom istorijskom djelu govoriće istaknuti promotori: prof.dr. Aladin Husić, dr. Sedad Bešlija i mr. Kemal Bašić.  U srijedu 5. jula, u jutarnjim satima, na lokalitetu sela Vrše biće održan tradicionalni malonogometni turnir na kojem se očekuje učešće velikog broja ekipa. Istoga dana u popodnevnim satima u prostoru gradskog kina planira se održavanje naučnog skupa na temu „Muslimani i Evropa“, a partner Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most u organizaciji ovog događaja je naučna fondacija „Alast“. 

Očekuje se učešće eminentnih naučnika kao što su: dr. Ferid Muhić, prof.dr. Ismat Bušatlić, dr. Masoud Shajareh, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, muftija dr. Nedžad ef. Grabus i mr. Nihad Čamdžić. 

U sklopu ovog događaja biće održana i promocija Zbornika radova na temu „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti i dostojanstva“, što je bila tema prošlogodišnjeg naučnog skupa u okviru „Musalle 2016“.  U večernjim satima istog dana manifestacije na Trgu oslobodilaca održaće se veliki koncert ilahija i kasida uz učešće Latifa Moćevića s orkestrom, hora „Rejjan“ i Mustafe Isakovića. U četvrtak, 6. jula članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“ izvešće pokaznu vježbu na gradskom mostu i tom prilikom u rijeku Sanu simbolično će biti spušten „srebrenički cvijet“.

Tog dana planira se i održavanje velikog biznis foruma „Bosna International forum“ na kojem je najavljeno sudjelovanje velikog broja učesnika i zvanica iz privrednog života. U večernjim satima ispred Džamije Sultana Mehmeda Fatiha 1463.“ u Donjem Kamengradu održaće se tradicionalna večer Kur'ana uz učešće najboljih učača i hafiza. Centralni dan manifestacije je petak, 7. juli. 

U jutarnjim satima biće organizovan svečani defile gradom učesnika manifestacije, a potom će se program, uz raznovrsne sadržaje održavati na lokalitetu donjokamengradske Musale. Središnji događaj biće klanjanje džuma namaza, a predvodiće ga reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein ef. Kavazović. 
Pozivamo sve dobronamjerne ljude da svojim prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar