Mostarski korona virus: Istine, laži i nevjere

Mostarski korona virus: Istine, laži i nevjere

Piše: Berislav Jurič

Službeno, u Mostaru se još uvijek traži osoba od koje je krenulo širenje virusa korona, jer prvozaraženi, u priopćenju za javnost, tvrdi kako nije izlazio iz zemlje.

No, iako se tako službeno navelo, ipak se u gradu na Neretvi, u čije se viruse godinama bezuspješno upiralo, ne čini kao da netko traga za izvorom koji je doveo do toga da virus u zdravstveni sustav uđe "odzad". Kako je javnost prvotno izviještena, prvozaraženi je izigrao sustav te se dogodilo ono od čega su svi strahovali, ako je itko do sada ozbiljno i strahovao, da se virus uvuče u zdravstveni sustav. Koliko je situacija ozbiljna pokazala je i panična snimka koja se proširila Mostarom što je načinila djelatnica u bolnici, opisavši panično put pacijenta do bolnice i njegovo šetanje po bolničkim odjelima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Svemu je, kako grad priča i kako to kod nas obično biva, kumovalo kumstvo, prijateljstvo, druženja na nekim "višim razinama", koje obični smrtnici sanjaju kad trebaju na neki normalan pregled u bolnicu. Pacijentu se, kažu oni koji građanima govore o situaciji, treba vjerovati.

Noć prije rečeno je, pak, kako ih je prevario. Tako je poslije ispalo da nije putovao nigdje i da ga je zarazio netko u Mostaru. No, tog nultog pacijenta, koji je negdje skriven i širi zarazu, ako postoji i ako nije samo krema za mazanje očiju javnosti, odjednom nitko ne traži. Jer, da traži, očekivalo bi se panično upozorenje da netko tamo negdje skriven, u prljavom gradu, širi zarazu a da nikome ne govori.

Tragikomedija i bračna vjernost

U mostarsku prljavu sapunicu, a tako to biva kad fali ozbiljne komunikacije s građanima, uvlače se brojni balončići. Tako je, recimo, službeno ustanova dječjih vrtića zabrinutim roditeljima priopćila kako u njihovim vrtićima ne radi ljubavnica zaraženog. Radila je, kažu, nekada prije.

Tako se virus upleo u mostarsku ljubav i brakove. Što bi, a nije niti jedan grad u svojim pričama daleko od istine, i mogao biti glavni razlog stavljanja ljepila na usta umjesto maski na lice. Šlag na tortu potom stavlja ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić, do sada neviđenim istupom u javnosti. Nalikujući na rock'n'roll zvijezdu, koja nakon koncerta izbacuje dojmove, Kvesić je pred novinarima razbio svo povjerenje koje je netko mogao imati u prvu utvrdu borbe protiv virusa.

Bez "b" iz bontona, sa sunčanim naočalama na glavi, s jezikom koji neprestano želi ići vani i prstima u ustima, iako je to jedna od glavnih mjera zaštite od virusa i jedna od prvih roditeljskih lekcija, rječnikom koji nema veze sa smirivanjem situacije, postao je predmet ismijavanja. Izvor virusa je, možda i planski, pao u drugi plan i mostarska javnost, a ne tiče se to samo nje, ostala je u šoku i nevjerici da se prvi čovjek bolnice tako odnosi prema nečemu od čega čitav svijet strahuje.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar