BEZ MILOSTI ZA MUSLIMANE | Likvidacije disidenata u Evropi sa “potpisom” Kadirova i Putina

  • Zelimkhan Khongoshvili
  • Zelimkhan Khongoshvili
  • Zelimkhan Khongoshvili
  • Zelimkhan Khongoshvili
  • Evgeny Sutskiy

Imran Alijev i Tumso Abdurakhmanov, čečenski su antirežimski blogeri i trenutno posljednje dvije žrtve čečenskog lidera Ramzana Kadirova kojeg podržava Kremlj. Ubistvo Alijeva i pokušaj ubistva Abdurakhmanova samo su još jedni u nizu slučajeva koji pokazuju koliko daleko sežu arogancija i surovost Vladimira Putina i njegovog štićenika Kadirova u obračunu sa kritičarima i neistomišljenicima. Ovi slučajevi, kao i svi prethodni, za Rusiju predstavljaju “upozorenja drugima”, dok su za evropske zemlje pokazatelji nepoštivanja vladavine zakona, slobode izražavanja i suvereniteta tih evropskih zemalja od strane Rusije, prenosi EpiCentar.

Imran Alijev, 44-godišnji bloger iz Čečenije ubijen je u noći između 29. i 30. januara 2020. godine na sjeveru Francuske. Nađen je mrtav u hotelskoj sobi blizu željezničke stanice u gradiću Lilu. Vrat mu je bio prerezan, a tijelo prekriveno ubodnim ranama. Francuska policija vjeruju da je ubistvo politički motivisano, da nosi pečat operacije koja je sponzorisana od strane “ruskih specijalnih jedinica za likvidacije”  protiv nekoga ko se usudio kritikovati Kremlj i njegove regionalne lidere.

Kao administrator jednog YouTube kanala, Imran Alijev je bio ne samo Putinov, nego i otvoreni kritičar Ramzana Kadirova, lidera Čečenije kojeg je na to mjesto 2007. godine postavio upravo Vladimir Putin. Alijev je na svom kanalu, pod pseudonimom “Mansur Stariy” redovno kritikovao Kadirova, njegovu politiku strahovlade, čvrste ruke i beskrupulozne korupcije koju je provodio u Čečeniji uz blagoslov Moskve.

Zelimkhan Khongoshvili - BEZ MILOSTI ZA MUSLIMANE | Likvidacije disidenata u Evropi sa “potpisom” Kadirova i Putina 

Imran Alijev

U Belgiji je Alijev, zajedno sa četvero djece, živio pod policijskom zaštitom zbog fizičkih prijetnji iz čečenskih i ruskih krugova bliskih vladajućim strukturama. Dan prije ubistva, Alijev je u Lil doputovao sa neimenovanim muškarcem čečenskog porijekla, koji je nestao nedugo nakon ubistva.

Par dana nakon likvidacije Imrana Alijeva, čečenski bloger Tumso Abdurakhmanov, koji se već nekoliko godina nalazi u Evropi gdje pokušava dobiti azil, svjestan da ga to može koštati života, je ustvrdio sa je dobio informacije da je Usman Mamadayev, zvani Nuška, ubica Imrana Alijeva. Naveo je da je imao informaciju prije Alijeve smrti da je atentator poslan iz Moskve u Evropu. Mamadayev je iz Moskve avionom doputovao u Španiju, a zatim u Njemačku. Odatle je otputovao u Belgiju, gdje je Alijev tražio azil. Preko zajedničkog prijatelja, Mamadayev je došao u Belgiju na “liječenje”, a Alijev ga je ugostio. Mamadayev ga je ohrabrio da zajedno odu u Lil u Francusku, gdje ga je brutalno likvidirao, nakon čega se Mamadayev vratio u Moskvu preko Berlina.

Zelimkhan Khongoshvili - BEZ MILOSTI ZA MUSLIMANE | Likvidacije disidenata u Evropi sa “potpisom” Kadirova i Putina 

Tumso Abdurakhmanov

Nepunih mjesec dana nakon likvidacije Imrana Alijeva u Francuskoj, 26. februara 2020. godine u švedskom gradu Gavle, izvršen je pokušaj ubistva Tumso Abdurakhmanova. On je u svom stanu, na spavanju, pretrpio napad čekićem. Uspio se odbraniti i savladati napadača koji je ubrzo uhapšen. Švedske vlasti su izašle u javnost sa informacijom da se dva Rusa nalaze u pritvoru zbog sumnje na pokušaj ubistva.

Zelimkhan Khongoshvili - BEZ MILOSTI ZA MUSLIMANE | Likvidacije disidenata u Evropi sa “potpisom” Kadirova i Putina 
Zelimkhan Khongoshvili

Abdurakhmanov je 2015. godine morao pobjeći iz Čečenije u strahu za vlastitu sigurnost, nakon što je postao poznat po kritikama domaće vlasti koju podržava zvanični Kremlj. U nekoliko evropskih zemalja nije uspio da dobije azil, samo u Poljskoj mu je zahtjev odvijen dva puta, unatoč snažnoj podršci aktivista za zaštitu ljudskih prava. On je iz inostranstva nastavio da kritikuje režim Ramzana Kadireva, podanika Vladimira Putina.

Slučajevi Alijeva i Abdurakhmanova nastavak su ranije započetog obračuna Ramzana Kadirova i Vladimira Putina sa neistomišljenicima i kritičarima. Naime, u avgustu 2019. godine u središtu Berlina likvidiran je Zelimkhan Khongoshvili, gruzijski Čečen. Likvidaciju je izvršio ruski državljanin Vadim Krasikov, kojem su ruske vlasti prethodno obezbjedile lažni identitet pod imenom Vadim Sokolov. Njegova brutalna likvidacija u srcu Njemačke narušila je njemačko-ruske odnose, jer je Berlin optužio Moskvu da ima dovoljno dokaza da je ubica Vadim Krasikov povezan sa ruskom vojnom obavještajnom službom GRU i njihovom tajnom Jedinicom 29155. Obzirom na opstrukcije u istrazi ubistva Khongoshvilia, njemačke vlasti su “personom non grata” proglasile Evgeny Sutskiya, zamjenika vojnog atašea ambasade Rusije u Berlinu, te Andreya Komorova, agenta ruske vojne obavještajne službe GRU.

Evropske bezbjednosne službe su već godinama veoma zabrinute zbog niza ubistava kritičara i neprijatelja Kremlja i čečenskih disidenata. Pokušaj ubistva Tumso Abdurakhmanova i ubistvo Imrana Alijeva zasigurno nisu kraj, kao što brutalno ubistvo Zelimkhan Khongoshvilia nije početak obračuna Moskve i Groznog sa “izdajnicima”.

Evgeny Sutskiy - BEZ MILOSTI ZA MUSLIMANE | Likvidacije disidenata u Evropi sa “potpisom” Kadirova i Putina 
Evgeny Sutskiy

U “potpisu” Putina i Kadirova su još pokušaji ubistva trovanjem novičokom bivšeg ruskog špijuna 2018. godine i ubistvo trovanjem polonijumom bivšeg ruskog agenta 2006. godine, oba u Velikoj Britaniji. U Kijevu je 2017. godine pokušano ubistvo na Čečena kojeg su ruske vlasti optužile da kuje zavjeru za ubistvo Putina. Ukupno šest ubistva Čečena dogodila su se 2011., te 2009. i 2008. godine u Istanbulu, za koje su turske vlasti uvjerene da su ih ubili ruski agenti. Jedan je ubijen u Beču 2009. godine od strane Čečena koji su radili za Kadirova. Nažalost, ovdje lista ubijenih ne završava.

Naručena ubistva čečenskih i ruskih disidenata i neprijatelja na tlu Evrope dio su uznemirujućeg trenda kojem Rusija pribjegava kako bi se obračunala sa neistomišljenicima i kritičarima. To je način “slanja poruke” s ciljem gušenja demokratije i slobode govora u Ruskoj Federaciji, to je nepoštivanje zakona i suvereniteta demokratski uređenih zemalja Evropske unije. Iz ovoga je jasno da nijedna suverena država nije sigurna od ilegalnih aktivnosti ruskih obavještajaca i njihovih saradnika, kojih je veliki broj širom Evrope i Balkana.

(Izvor: EpiCentar)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar