Žurnal | Glavna tužiteljica o nepotizmu u pravosuđu: To nije vaš problem!

Žurnal | Glavna tužiteljica o nepotizmu u pravosuđu: To nije vaš problem!

Piše: Avdo Avdić

 "Nije to vaš problem", reći će Gordana Tadić novinaru Žurnala nakon što je upitana da li je zaposlila kćerku potpredsjednice VSTV-a Željke Radović.

Istog dana, par sati ranije, državnim je zastupnicima glavna državna tužiteljica saopćila da se "okrenu migrantima i koronavirusu", da je ne provociraju, jer "ko se zadnji smije, najslađe se smije". Onda se nasmijana vratila na svoje mjesto u sali državnog Paramenta da zajedno sa svojim šefom Milanom Tegeltijom sasluša šta im sve imaju reći zastupnici u Predstavničkom domu, piše Žurnal.

"Molim kolege da kondenzuju govore", upozorit će državne zastupnike predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić

Ko kontroliše, a ko se boji pravosuđa?

Kasnije će za vođenje sjednice dobiti i pohvalu od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Ukratko, parlamentarna rasprava o stanju u bh. pravosuđu i nije baš urodila plodom. Gordana Tadić i Milan Tegeltija imali su pravo na uvodnu i završnu riječ. Zastupnici su govorili između njih i njihovi su istupi dokazali ko sada kontroliše pravosuđe, ko se boji pravosuđa i koga, zapravo, stanje u pravosuđu ne interesuje. 

Evo, ukratko. Zastupnici SNSD-a i HDZ-a bili su na braniku bh. pravosuđa, odnosno Gordane Tadić i Milana Tegeltije.

Zastupnici SDA, tokom svojih istupa, priču o lošem stanju u pravosuđu su apsolutno relativizirali. Istina, nisu se ponašali zaštitnički naspram Tegeltije i Tadićeve, ali nisu ni iznosili detalje o neradu bh. pravosuđa jer su u većini propalih predmeta, poput slučaja Pandora, glavni akteri kriminala bili kadrovi SDA. 

Lider SDP-a Nermin Nikšić također je imao "bojažljiv" nastup. Razlog je jednostavan - predmet Bosnalijek "još je živ", a istragom je obuhvaćen Nikšićev stranački finansijer i partner - Nedim Uzunović. 

Obraz SDP-a tokom rasprave spasio je Saša Magazinović koji je "pozvao Gordanu Tadić da ih sve pohapsi, ako ima dokaza", te je direktno govorio o neradu pravosuđa. 

Osim Magazinovića, još je samo Dragan Mektić imao dovoljno hrabrosti da  tokom  "kondenzovanog istupa" direktno govori o neradu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. 

SBB je bio šutljiv, Naša stranka neuvjerljiva, PDP neinformisan. Sve je to bilo dovoljno da Milan Tegeltija na kraju kaže da mu je drago što je učestvovao u ovako kontruktivnoj raspravi.

Za Tegeltiju moguće

"Hvala predsjedavajućem Zvizdiću na korektno vođenoj sjednici", ispalit će Tegeltija prije nego će se zaputiti za govornicu sa koje se obratio novinarima.  

"Gospodine Tegeltija, kako je moguće da neko sa jedanaestog mjesta preko noći skoči na treće i bude izabran za sudiju Suda BiH, glasilo je pitanje Žurnala, kojim smo tražili pojašnjenje kako je Tegeltijin prijatelj Amir Kapetanović imenovan za državnog sudiju.

Za predsjednika VSTV-a je to bilo moguće. Kaže da je tada "tražen sudija Bošnjak - parničar", te da je zbog toga njegov prijatej Kapetanović, s kojim je radio na sudu u Banja Luci, "preskočio sedam bolje rangiranih kandidata od sebe". No, nije se Tegeltija mogao sjetiti ko je tražio "Bošnjaka parničara". 

"Možda Sud BiH", reći će Tegeltija.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar