EU: SAD zabranio putovanja jednostrano i bez konsultacija

EU: SAD zabranio putovanja jednostrano i bez konsultacija

Korona virus je globalna kriza, nije ograničena na bilo koji kontinent i stoga je potrebna saradnja, a ne jednostrani potezi, reakcije su čelnika Evropske uniju na američku zabranu putovanja iz Evrope u Sjedinjene Američke Države, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Evropska unija ne odobrava činjenicu što su Sjedinjene Američke Države uvele zabranu putovanja jednostrano i bez konsultacija", navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, prenosi Hina.

"Korona virus je globalna kriza, nije ograničena na jedan kontinent i traži saradnju, a ne jednostrane poteze", dodaje se u izjavi.

    Trumpova odluka

Američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o uvođenju zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države iz šengenskog prostora.

Zemlje nekadašnje Jugoslavije, osim Slovenije, izuzete su jer nisu članice šengenske zone, koja je, nakon Kine, najpogođeniji dio svijeta.

Zabrana stupa na snagu u petak u ponoć, trajat će 30 dana i odnosi se na 26 zemalja zone slobodnog kretanja ljudi u Evropi.

U tim je državama najviše potvrđenih slučajeva korona virusa izvan kontinentalne Kine.

Do 11. marta zabilježena su 17.442 oboljela i 711 umrlih.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar