Karadžićev kapetan Jezdimir, drugi čovjek Tužilaštva u Tuzli

Karadžićev kapetan Jezdimir, drugi čovjek Tužilaštva u Tuzli

Piše: Midhat Dedić

U kobnom i zlom vremenskom odsječku Balkana između 1992. i 1995. godine Sanjanina Nihada Ključanina zatvarali su i mučili po logorima tadašnje paratvorevine Radovana Karadžića od Sanskog Mosta, policijskog zatvora, osnovne škole, logora Betonirka, preko banjalučke Manjače, do Batkovića kod Bijeljine. U vremenu sužanjstva Ključanin je, kao i ostala logorska sabraća, nastojao preživjeti, ali njegov ponos čak ni u tim strašnim danima nije mu dozvoljavao da bude ponizan dželatu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zbog takvog stava proživio je daleko teže logoraške trenutke nego što se "moralo", bio crn od batina, vožen u "traktorima smrti" na Batkoviću. Danas, kao i jučer, nakon 496 dana po logorima, na neki način isti - kočoperan, buntovan, principijelan i pravedan, mada umoran, često letargičan i s osjećajem bespomoćnosti pred nepravdom bh. društva.

Ključaninu je, dok je nedavno pratio jednu televizijsku emisiju, u primozak ušlo jedno ime i prezime - Jezdimir Spasojević. "Bože, gdje sam to ime čuo?", prebirao je po sjećanjima, potpuno zbrkan.

Elementarno rasuđivanje kroz magle godina o kalvariji kroz koju je prošao opet ga je odvelo u logoraške dane. Vratio se u proživljene drame i opet rasplamsao teške bujice misli o strašnoj "enciklopediji" mrtvih i prebijenih logoraša. U jednom šipražju sjećanja, kao kad se sunce probije kroz kumuluse, pred njim je zasvijetlio lik kapetana Jezdimira Spasojević iz Bijeljine. "Da, to je čovjek koji je, dok smo bili u logoru Batković, vodio istragu protiv mene i Redže Kurbegovića zbog 'ugrožavanja ustavnog poretka Republike Srpske'", dokučio je Ključanin.

Rješenje iz rata tužioca iz mira

Jedan je od rijetkih, vjerovatno i jedini, logoraša koji je iz tog pakla sačuvao jednu stranicu Rješenja s datumom 29. mart 1993. godine u čijem zaglavlju piše: "Istražni sudija Vojnog suda u Bijeljini, kapetan Spasojević Jezdimir, sa zapisničarkom Dragojlović Snežanom, u krivičnom predmetu istraga okrivljenih Kurbegović Redže i Nihada Ključanina iz Sanskog Mosta, zbog krivičnog djela oružane pobune iz Člana 124. Stav 2. preuzetog KZ SFRJ..."

Nihad Ključanin je danas bivši logoraš i čovjek koji 26 godina kasnije "liže rane" tih crnih vremena. Svoja poništena građanska prava u pet logora vjerovatno nikada neće naplatiti. Jezdimir Spasojević, nekada bučna i bahata pravosudna zaštitnica Karadžićeve paradržave, s posebnim zadacima u logorima, danas je ugledni predstavnik bh. pravosuđa, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kanton. Plata mu je "evropska".

Prošle godine, u novembru, na ovu funkciju imenovalo ga je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, koje je pri donošenju odluke o imenovanju uzelo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima...

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar