Islamofbija, šta je to?! |Zašto Vučić bošnjačke sudije u Ustavnom sudu BiH naziva muslimanima?

Islamofbija, šta je to?! |Zašto Vučić bošnjačke sudije u Ustavnom sudu BiH naziva muslimanima?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje večeras na neformalnoj večeri koju za lidere Zapadnog Balkana u Briselu organizuje predsjednik Savjeta Evropske Unije Charles Michel, prenosi B92.

Uoči večere, Vučić je za TV Pink kazao da će na večeri prvo ukazati na kritike koje je iznio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tijela, na toj večeri.

Upitan da prokomentariše pismo Dodika Michelu u kojem navodi da je BiH neravnomjerno prisutna u Briselu, Vučić je rekao da je Dodik potpuno u pravu.

"Tačno je da sam, kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli", kazao je Vučić.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, upitao je šta će da mu kažu - ništa. Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

"Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada setio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BiH", istakao je.

Podsjetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

"To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS", kazao je Vučić.

Ukazao je da će poslije ovoga doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da posle toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

"Svima im je problem Beograd i Srbija. Naučili su na tu politiku iz devedesetih, početkom dvehiljaditih...Najlakše je da okrivimo Beograd, on je za sve kriv, to prolazi", rekao je Vučić za Pink na pitanje šta će reći Željku Komšiću na večeri u Briselu povodom njegove izjave da Vučić nije osudio izjavu Milorada Dodika, čime, kaže Komšić, predsjednik Srbije učestvuje u razbijanju BiH.

Vučić je rekao da ne moze da udara "packe" Dodiku, jer je on njegov prijatelj i član Predsjedništva BiH.

"Ja nisam ni Boris Tadić, ni Slobodan Milošević, nisam jedan od onih koji misli da je vrhovni gospodar sveta. Ja sam predsednik Srbije, moje je da ponudim pomoć srpskom narodu zapadno od Drine, u Crnoj Gori, a ne da nekom drzim pridike i lupam packe", rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da je Dodik juče, na pres konferenciji u Beogradu, izrazio zelju da RS pronađe svoj put i da će, ako se nastavi nepoštivanje Dejtona, krenuti putem samostalnost.

"Ja sam rekao da Srbija poštuje integritet BiH i RS kao entitet, i da Dejtonski sporazum podrazumeva da ne možete da dodeljujete imovinu kako vam padne na pamet, pa makar to bio i Ustavni sud, već kako je to rekao Dejtonski sporazum", naveo je Vučić, prenosi B92.

Vučić, naravno, kao čovjek čije je porijeklo iz Bosne, tačnije Bugojna, koji je praktično rastao sa Bošnjacima, o čemu je i govorio, vrlo dobro zna ko su Bošnjaci, a ko su muslimani. No, spominjući samo 'muslimane', Vučić želi da ih u atmosferi rastuće islamofobije delegitimizira, pa i demonizira u očima međunarodne javnosti, kao i državu Bosnu i Hercegovinu. A znamo kamo to vodi... Na koncu, nije li prije tačno 25 godina Vučić gvorio o ''100 muslimana za jednog Srbina", i to u danima dok je trajao genocid u Srebrenici...

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar