Sin izraelskog generala: Prestanite kolonizaciju Palestine

Sin izraelskog generala: Prestanite kolonizaciju Palestine

Izraelac Miko Peled, mirovni aktivista i pisac, sin izraelskog generala, oštro je kritikovao plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok, napominjući kako je sada već potpuno jasno da je potrebno ponuditi alternativni plan koji bi garantovao stvarno rješenje za otklanjanje dugogodišnje kolonizacije Palestine, penosi Al Jazeera Balkans.

„Prema nekom novom planu, Palestina bi iz države aparthejda postala prava demokratska zemlja, a u okviru toga bi bilo potrebno omogućiti i pravo Palestinaca na povratak“, kazao je Peled u razgovoru za Anadoliju, dodajući kako bi svaki mirovni plan trebao uključivati potpuno i nedvosmisleno odbacivanje cionizma.

„Cionizam je rasistička ideologija koja je proizvela opasan, nasilan i rasistički režim. Kao fašizam i aparthejd prije njega, cionizam mora biti odbačen, jasno i nedvosmisleno“, rekao je Peled, napominjući kako mir između Palestinaca i Izraelaca ne može biti uspostavljen sve dok postoji cionizam.

Istakao je kako izraelski političari žele demografskim inženjeringom zaokružiti i uspostaviti etnički čistu državu Izrael bez prisustva Palestinaca i drugih zajednica.

Naglasio je da su određene javne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama uspjele ovu rasističku ideologiju prikazati kao nešto herojsko, pa čak i romantično.

'Palestinci označeni kao teroristi'

„Ova kampanja je cionizmu osigurala veliku podršku i poštovanje u SAD-u. Istovremeno, Palestinci i njihove vođe označeni su kao teroristi, osim ako se ne slože da će prestati da se bore za svoja prava i tako potpuno kapituliraju pred svojim kolonizatorima“, kazao je.

Istakao je također da je Jerusalem već decenijama izložen zlobnoj i sistemskoj kampanji etničkog čišćenja.

„Čitave palestinske četvrti su ostale bez svojih stanovnika i nakon toga su sravnjene sa zemljom. Autohtono stanovništvo grada, uključujući Palestince i manjinu koju čine ultraortodoksni Jevreji, obespravljeno je, siromašno i uveliko diskriminisano. Milionima Palestinaca koji se žele moliti u Jerusalemu zabranjeno je da čak i uđu u grad, a oni koji dođu, izloženi su ponižavajućim mjerama pod krinkom sigurnosti“, kazao je ovaj izraelski pisac.

Objasnio je da je Gaza ranije kroz historiju bila dosta razvijen grad, poznat i kao centar trgovine i obrazovanja.

„Značajni pomaci za ljude u Gazi neće se ipak dogoditi sve dok ne dođe do primirja s Izraelom, potpune demilitarizacije Gaze i sistema upravljanja koji omogućava međunarodnoj zajednici da sigurno i nesmetano uloži novac u projekte koji neće biti uništeni novim sukobima. Međutim, Izrael je Gazu pretvorio u nešto poput zatvora na otvorenom i uslovi u tom zatvoru su iz dana u dan sve teži. Palestinci u Pojasu Gaze su izloženi postepenom i bolnom umiranju na različite načine, uključujući nestašicu vode, hrane i lijekova“, rekao je Peled.

Naglasio je da se Trumpovim planom za Bliski istok želi omogućiti Jevrejima da se potpuno oslobode Palestinaca koji trenutno žive u određenim mjestima unutar Izraela.

'SAD usvojio cionistički narativ'

„Trumpov plan uključuje i zastrašujući segment o budućnosti izraelskih Palestinaca. Cionistička vlast i milicija 1948. godine nisu uopšte imali nikakvu namjeru da Palestinci ostanu na području Izraela. Godinama je Izrael u nekoliko navrata pokušavao da ih otjera, masakrima poput Kafr Qassema, zastrašivanjima i diskriminatorskim zakonima, ali s malo uspjeha. Ono što je nekad bila ideja koju su iskazivali samo najekstremniji desničarski cionisti, naime da se Izrael oslobodi svojih palestinskih građana, sada je dio plana kojeg je predložio Trump“, kazao je Peled.

Prema njegovom mišljenju, bilo kakav mirovni sporazum između Palestine i Izraela trebao bi omogućiti palestinskim izbjeglicama da se vrate na svoj teritorij.

"Pet miliona Palestinaca se danas pati u nehumanim uvjetima u i oko Palestine samo zato što im Izrael ne dozvoljava povratak na njihov teritorij. SAD je usvojio cionistički narativ koji neke druge zemlje optužuje za izbjegličko pitanje Palestinaca. Ono što mora biti apsolutno i nedvosmisleno jasno je da je Izrael odgovoran za izazivanje izbjegličkog problema i morao bi prema tome dozvoliti, pa čak i platiti, za rješavanje ovog pitanja“, kazao je ovaj aktivista.

Istakao je također da Palestincima ne trebaju nikakve upute i zaštita predsjednika Trumpa koji, kako je rekao, nekakve mirovne inicijative samo koristi u predizborne svrhe.

'SAD i Izrael karakterišu rasizam i nasilje'

„Palestinci imaju jednu od najviših stopa pismenosti u svijetu. Izrael i SAD nisu ti koji bi im držali lekcije. To su dvije vlade koje karakterišu rasizam i nasilje. Vrijeme će pokazati kako će njihove posljednje inicijative utjecati na izborne kampanje Benjamina Netanyahua i Donalda Trumpa. Ono što je jasno jest da se realnost za Palestince neće značajno poboljšati sve dok se jasno ne osudi cionizam, ne uspostavi mapa puta za uspostavu demokratske i slobodne države Palestine i dok se palestinskim izbjeglicama ne dozvoli povratak u njihovu domovinu", smatra Peled, ponavljajući da mora biti zaustavljen svaki oblik kolonizacije Palestinaca.

Miko Peled u svojim javnim nastupima otvoreno se protivi izraelskim masakrima nad Palestincima, tvrdeći da se ono što izraelska vojska čini u Gazi slobodno može nazvati „genocidom“.

Njegov otac Matti Peled je bio mladi oficir u ratu 1948. godine, kao i general u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu, Gazu, Golansku visoravan i Sinaj.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar