Da mi je samo mrvu one tvoje topline...

Da mi je samo mrvu one tvoje topline...

„Poštovani šejhu, došla sam da vas malo vidim“.

„A, jesi li ti ona što me stalno zvrka“?

„Jesam“.

„Hajde, sjedi ovamo“.

I tako, uz tek nekoliko riječi, sjedeći na maloj stolici nasuprot šejha Mesuda ef. Hadžimejlića, počinjao bi neki drugi svijet. Svaki put iznova.

Prevelik je

Krenuo bi zemljotres nutrine od dobrote, miline, blagosti, kreposti, čistote, sjaja, ljepote, uzvišenosti, čestitosti, snage, smiraja, ljubavi..., a onda bi s njegovim toplim pogledom posred duše sve utihnulo. I biće i sve oko njega.

Tako je zračio šejh Mesud ef. Hadžimejlić. Sultan, jedan i jedinstven. Danas se navršava jedanaest godina otkako je preselio na bolji svijet, 8. februara 2009., u nedjelju navečer. Prošlo je 11 godina, a oni kojima nedostaje često ga spomenu u želji:

„Da mi je samo mrvu one tvoje topline“.

Kad onaj koji ga je ponajbolje poznavao i neizmjerno volio kaže da za njega ne može ništa ni reći ni napisati „jer je prevelik“, kako onda da neko sasvim običan napiše nešto o Mesud Babi.

O Zatu koji je zauvijek obilježio svoje vrijeme, čije ime je zapisano i u knjigama i u kitabima, čiji duh i osmijeh su „oživljavali“, a riječ smirivala, pred kojim su „veliki“ stajali kao mala djeca, čiji govor su slušali kao ukopani, znalcu koji je živio suštinu vjere... A ni kap te gromade ne spoznasmo.

E, jedino srcem pokušati. Upravo zbog toga kakav je bio - najbolji primjer, uvijek je ispravno radio, uvijek imao najbolji odgovor u pravom trenutku, uvijek bio spreman pomoći svakome – prirastao je srcima. Ne može u riječi stati, ali...

hadzimejlic3.jpg - Da mi je samo mrvu one tvoje topline...

Jedni su kod njega odlazili po potrebi, drugi su išli iz čiste radoznalosti, misleći vidjet će „ta čudesa“, bilo je i trećih... A na kraju, pokazalo se, od stotina i stotina različitih sorti tragača, samo malom broju dato je da ga barem očima vide.

Briga o dušama

Danas žive i cijele generacije onih koji su se okoristili dobrom što ga je šejh Mesud nesebično davao. I kao šejh i kao imam, hatib i mualim, a ponajprije kao Čovjek.

Pored liječenja ljudi dužeg od 35 godina i odgajanja, Mesud Babin poseban pečat je taj da je druge učio kako da budu dobri, ispravni, brinuo o ljudima i njihovim dušama. Njegove upute o Pravom putu žive i prenose se i danas ima onih koji se poje s njegovog vrela mudrosti. Riznica ovog velikana, pregolema je.

On još živi...

„Kada vidiš da me spuste, smatraj da me tada dižu. Zar na nebu sunce, mjesec, kada zađe manje gori“, zapisao je Rumi.

Šejh Mesud ef. Hadžimejlić bio je šejh nakšibendijskog, rifa'ijskog i mevlevijskog tarikata, predsjednik Tarikatskog centra BiH. Jedan je od najvećih duhovnih velikana ovog podneblja!

Savjet: Poštujte sufiju kao majku koja nosi dijete

Ima se toliko toga reći o sufijama tj. dervišima. Poštujte te ljude, poštujte ih mnogo, kao što treba da poštujete majku koja nosi dijete. Tako isto kada znate da je neko sufija, iskažite mu poštovanje. Zato ja kažem, treba poštovati i cijeniti svakog sufiju bilo kojeg reda a vi koji to niste volite i poštujte te ljude jer ko je s kim na dunjaluku, ko je koga volio na dunjaluku, bit će i na ahiretu, jer su to čvrste veze – govorio je šejh Mesud u junu 2008. godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar