Zajednička molitva za žrtve rata četiri tradicionalne religije u Jevrejskoj zajednici

Zajednička molitva za žrtve rata četiri tradicionalne religije u Jevrejskoj zajednici

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) danas će upriličiti zajedničku molitvu četiri tradicionalne religije, u sjećanje svim  žrtvama proteklog rata u BiH, te potpsivanje novog ugovora sa  Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) u BiH. Susret će se desiti u prostorijama Jevrejske zajednice u 10:30 sati. 

Molitve će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion  Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Nakon zajedničke molitve Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRV BiH i Bonie Glick, zamjenica  glavnog direktora USAID-a, će potpisati novi ugovor između MRV BiH i USAID-a. Ovim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će američki ambasador u našoj zemlji  Eric Nelson, direktorica USAID/BiH Nancy Eslick, članovi američke  delegacije iz Washintona, te brojni članovi religijskih zajednica i  MRV BiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promicanje empatije i 
sprečavanja nasilja. Posljednjih godina MRV BiH prati i reaguje na napade na vjerske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i grobalja i napade na osobe koje su u vezi sa istim.  Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRV BiH će u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati suradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima,  te mladima i njihovim mrežama, saopćeno je iz Međureligijskog vijeća BiH. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar