Svjedok vremena | Sarajevska hagada - knjiga koja je od nacista skrivana u džamiji na Bjelašnici

Povodom 132. rođendana Zemaljskog muzeja jučer otvorena je soba Sarajevske hagade. Sarajevska hagada je zidovski rukopisno-oslikani kodeks koji je nastao u drugoj polovini 14. stoljeća na sjeveru Španjolske.

U Bosnu i Hercegovinu donijeli su je protjerani Sefardi. Ova Hagada pripada skupini sefardskih hagada, a njih je u cijelom svijetu sacuvano ukupno 15. Na hebrejskom jeziku hagada je priča i smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.

hagada.jpg - Svjedok vremna | Sarajevska hagada - knjiga koja je od nacista skrivana u džamiji na Bjelašnici
Hagada

Hagada je u ratu sačuvana u jednoj od džamija na Bjelašnici a prije toga, pripadala je sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.

Hagade ispisan je krasnopisom i ukrašen minijaturnim slikama na prerađenoj i istančanoj koži, koja ima 142 pergamentska lista, po čemu je jedinstvena u svijetu. Iako autor Hagade nije poznat, gotovo je sigurno da je nastala kao vjenčani poklon.

Mnoge se zanimljive priče vežu uz ovu, više od 500 godina staru Hagadu. Knjiga koja je preživjela inkviziciju, Prvi i Drugi svjetski rat, te protekli rat u BiH - svjedoči o vremenima u kojima se itekako brinulo o kulturnom bogatstvu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar