Završna faza „Dodikizacije“ Republike Srpske?

Završna faza „Dodikizacije“ Republike Srpske?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom aktualnih događanja u Bosni i Hercegovini odnosno u entitetu Republika Srpska, pripremio analizu aktualne političke situacije. Iz opsežne analize „Bosna i Hercegovina 2019: Završna faza 'Dodikizacije' Republike Srpske?“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

Iako su Opšti izbori u Bosni i Hercegovini održani 7. oktobra 2018.godine vlast na nivou Bosne i Hercegovine formirana je tek 23.decembra 2019.godine. Formiranje Vijeća ministara BiH (iako još bez jednog ministra) stvorilo je pretpostavke za novu podjelu izbornog plijena u Bosni i Hercegovini između tri vodeće stranke, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH). Vlast još uvijek nije formirana na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jer HDZBiH uvjetuje formiranje Vlade FBiH donošenjem novog izbornog Zakona, koji između ostaloga traži stvaranje posebne izborne jedince za Hrvate odnosno HDZBiH, kako bi HDZBiH osigurao izbor člana Predsjedništva BiH iz redova Hrvata, koji bi bio iz HDZBiH. Potpuno je jasno, da je prijedlog HDZBiH antieuropski i u suprotnosti je sa pravnom stečevinom EU, ali i anticivilizacijski, jer doprinosi dodatnoj segregaciji bosanskohercegovačkog društva.

Umjesto, da se otklanjaju postojeće segregacije i pravni poredak uskladi sa modernim državama, prije svega sa EU, prijedlog HDZBiH je vraćanje nekoliko koraka unazad u već unazađenom bh. društvu. Pri tome se još uvijek svjesno ignorira rješavanje izbornog zakonodavstva za grad Mostar, u kojem od 2008.godine nisu održani lokalni izbori. Formiranje Vijeća ministara BiH i slanje Programa reformi Oružanih snaga BiH, kojim se Bosna i Hercegovina približava članstvu NATO posebno je ohrabrilo Milorada Dodika (SNSD) za nove političke obračune. 

Kompletan izvještaj pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar