Zbog 'prijetnji' Irana jačaju izraelsko-saudijski odnosi

Zbog 'prijetnji' Irana jačaju izraelsko-saudijski odnosi

Ministar unutrašnjih poslova Izraela Arye Dery izjavio je u nedjelju da je potpisao direktivu koja dozvoljava Jevrejima i svima onima koji imaju putne isprave Izraela putovati u Saudijsku Arabiju u poslovne i vjerske svrhe.

Odluka koju je potpisao ministar prvi put dozvoljava izraelskim državljanima da javno putuju u Saudijsku Arabiju od osnivanja Izraela, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ranije su izraelske vlasti branile putovanje u Saudijsku Arabiju s izraelskim pasošem jer je Saudijska Arabija bila klasificirana kao "neprijateljska država".

Kako se navodi u izjavi izraelskog Ministarstva unutrašnjih poslova, direktiva je donesena u koordinaciji sa sigurnosnim organima, Ministarstvom vanjskih poslova, Vijećem za nacionalnu sigurnost i drugim nadležnim institucijama.

Ranije su iz Izraela u Saudijsku Arabiju javno putovali samo Palestinci s izraelskih teritorija radi obavljanja hadža i umre, na osnovu sporazuma o jordanskom skrbništvu.

'Sporazum stoljeća'

Izraelska direktiva donesena je u vrijeme kad je američki predsjednik Donald Trump uputio poziv izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i predsjedniku saveza stranaka Plavi i bijeli Bennyu Gantzu u Bijelu kuću kako bi razgovarali o američkom mirovnom planu za Bliski istok, poznatijem kao "Sporazum stoljeća", koji Palestinci i drugi s njima vide kao plan za likvidaciju palestinskog pitanja.

Prema toj odluci, Arapima s izraelskih teritorija dozvoljeno je putovati u Saudijsku Arabiju s izraelskim pasošem radi obavljanja hadža i umre, što znači da Tel Aviv nastoji okončati jordansko skrbništvo nad hodočasnicima koji dolaze s izraelskih teritorija, a koji su u Saudijsku Arabiju ulazili s privremenim jordanskim putnim ispravama.

Direktiva, također, omogućava Jevrejima koji imaju izraelske pasoše da putuju u Saudijsku Arabiju i učestvuju na ekonomskim konferencijama i poslovnim sastancima sa saudijskim i arapskim privrednicima ili da traže prilike za ulaganja između dvije zemlje.

Odukom je predviđeno da boravak izraelskih Jevreja u Saudijskoj Arabiji ne prelazi više od 90 dana, pod uvjetom da podnosilac zahtjeva izraelskim vlastima dobije vizu iz Saudijske Arabije i ima poziv relevantne osobe, službenog organa ili trgovačke kompanije.

Važno je napomenuti da izraelske vlasti izdaju dozvole za putovanje i ulazak u Saudijsku Arabiju pod uvjetom da ne postoje zakonske prepreke koje podnosiocu zahtjeva ne dozvoljavaju napuštanje Izraela.

Oslobađanje od radikalnog imidža

Izraelski list Haaretz citirao je visokorangirane izraelske izvore upoznate s tim procedurama, koji kažu da je "direktiva zapravo potpisana u srijedu, nakon razmatranja i priprema koje su trajale nekoliko sedmica, a da je objavljena u nedjelju, nakon što su bile spremne sve procedure i postupci koji se odnose na ovu odluku".

Ta direktiva otvara put normalizaciji odnosa između Tel Aviva i Rijada, što je ujedno prilika da odnosi između dvije zemlje, koji su desetljećima držani u tajnosti, budu javno obznanjeni.

Ti odnosi, koji su, prema navodima izraelskih medija, uglavnom bili fokusirani na sigurnosnu saradnju i koordinaciju, ojačani su kad je princ Mohammed bin Salman imenovan prestolonasljednikom Saudijske Arabije.

Izraelski javni radio Kan objavio je da su protekle godine svjedočile nezapamćenom jačanju odnosa između Izraela i zaljevskih država, naročito Saudijske Arabije.

To zbližavanje pripisuju, kako su ih nazvali, rastućim prijetnjama od Irana i pogoršanju palestinskog pitanja.

Takva odluka, navodi izraelski radio, uslijedila je u vrijeme "kada se Saudijska Arabija pokušava osloboditi svog radikalnog i konzervativnog imidža".

Rijad je posljednjih godina nastojao pokazati otvorenost prema Zapadu, bilo da je riječ o reformama kompanija ili pokušajima da se privuku ulagači i turisti, čime bi se ekonomiji Saudijske Arabije osiguralo više resursa osim nafte, o kojoj ovisi saudijska ekonomija."

Jordansko skrbništvo

Važno je napomenuti da je Saudijska Arabija u oktobru 2018. počela ukidati jordansko skrbništvo nad Palestincima na izraelskim teritorijama, prema sporazumu sklopljenom 1978. između izraelske vlade i tadašnjeg jordanskog kralja Husseina bin Talala.

Vlasti Saudijske Arabije zahtijevaju da osoba ima važeći pasoš s obilježjem države kako bi mogla ući u zemlju radi obavljanja hadža i umre, što će se sada odnositi i na Palestince s izraelskih teritorija.

Prema ranijim procedurama, oni su dobijali privremene jordanske putne isprave radi obavljanja vjerskih obreda u Saudijskoj Arabiji, koje se izdaju bez obilježja države.

Ukidanje jordanskog skrbništva nad palestinskim hodočasnicima s izraelskih teritorija znači potkopavanje hašemitskog skrbništva nad Jerusalemom i svetim islamskim mjestima u Starom Jerusalemu, čime se utire put za poništavanje i okončanje nadzora jordanskih vlasti nad vakufima u Jerusalemu u skladu s međunarodnim pravom.

Jordansko skrbništvo uspostavljeno je nad svetim mjestima u istočnom dijelu Jerusalema na osnovu sporazuma "Wadi Araba", koji je potpisan između Jordana i Izraela 1994, kada se Tel Aviv obavezao da će poštivati "posebnu ulogu Hašemitske Kraljevine Jordan nad svetim islamskim mjestima u Jerusalemu".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar