Oručević: Bošnjaci moraju promijeniti politiku u zarobljenom Mostaru

Oručević: Bošnjaci moraju promijeniti politiku u zarobljenom Mostaru

Teško da će izbori u Mostaru biti u oktobru, s obzirom da domaći i međunarodni zvaničnici razgovaraju sa samo dvije stranke, to su SDA i HDZ, bez obzira na to što oni nemaju nikakav legitimitet u gradu Mostaru, kazao je u bivši gradonačelnik grada na Neretvi Safet Oručević u intervjuu za Magazin “Mreža” Federalne televizije. 

“Opšte je poznato da se oni nikada neće dogovoriti i zato je jedino rješenje da svi politički faktori u Mostaru, nevladine organizacije i pojedinci otvore jednu raspravu o statutu Grada Mostara i da se ne donese odluka koja ne uključuje isključivo mišljenje SDA i HDZ. Nakon toga neka izbore bojkotuje ko god hoće, ali nakon 25 godina i na osnovu argumenata mogu se donijeti izborna pravila o Gradu Mostaru da to istinski bude jedan jedinstven i multietničan grad”, dodao je Oručević, prenosi NAP.

Kako kaže, svima koji govore da je to nemoguće odgovara ovakvo stanje. 

“Mislim da je na međunarodnoj zajednici da donese odluka ko priča o Mostaru”, poručio je Oručević. 

O pregovorima SDA i HDZ, bivši gradonačelnik Mostara kaže: “Kao što znamo sve ove godine, kada se približe nekom rješenju, javi se jedna ili druga strana s jednim od faktora koji sruše sve dogovore i to traje 12 godina. Kada sam otišao iz Mostara i prekinuo mandat ostao je grad sa šest općina. Danas SDA voli da optužuje čak i mene zbog Ashdownovog statuta, a SDA je tada bila na vlasti. Istina je da je Paddy Ashdown pod pritiskom HDZ i hrvatske politike donio odluku da napravi jednu općinu kao što je bila 90-ih godina, s pravom, međutim bio je donio izborna pravila s kojim to postaje hrvatski grad. Pod našim pritiskom, kad smo to prepoznali, nismo mogli vratiti grad sa šest općina koji je u Dejtonu dao ravnopravnost i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima i Ostalim, nego smo uspjeli nametnuti izborna pravila s kojima su bosanske stranke svaki put pobijedile. I Paddy Ashdown morao je popustiti. Donio je izborna pravila koja su kasnije proglašena neustavnim, a po kojima su bosanske stranke pobjeđivale i svaki mandat poklanjale HDZ-u iz samo njima poznatih razloga. Zbog toga 15, 16 godina imamo Ljubu Bešlića kao gradonačelnika”. 

“Bošnjaci moraju promijeniti politiku u Mostaru”, poručio je Oručević. 

Na pitanje o mogućnosti da Ustavni sud na kraju odluči, Oručević kaže da je i to jedno od mogućih rješenja i treba ga realizirati. 

“Strategija HDZ-a zarobila je Mostar. Mislim da će Mostar još dugo biti u paketu s Izbornim zakonom jer se popušta Draganu Čoviću. Zato su i upitni izbori u Mostaru. Čović želi da riješi izborna pravila, a znate da je to teško riješiti. Ne rješavaju se tu izborna pravila, nego koncept kako izgleda ova država i koliko smo pomirili nacionalno i građansko u ovoj zemlji. Ako postoje ljudi koji to znaju ispregovarati i dogovoriti tu niko ne može nešto reći. Do mora biti dobar i dobronamjeran tim”, komentarisao je Oručević najave Dragana Čovića da bi do marta trebala biti završena priča oko Izbornog zakona i izbora u Mostaru. 

Dodao je da je Čović ultimativno zatražio dvije stvari u izbornoj kampanji i da mu je sada teško reterirati. 

“On je postavio dva modela i svaki je odbačen. Za sada SDA stoji na konceptu DF-ovog prijedloga i mora razmisliti šta će i kako će. On sam ne može ništa uraditi. Pitanje je šta može uraditi da promijeni stavove SDA, SBB i DF. Malo se Čović preigrao u izbornoj kampanji i naljutio Bošnjake, koji su zbog toga podržali Komšića. Iznenadio me reakcijom na Hašku presudu šestorci Herceg-Bosne. Mislio je da može manipulisati Bošnjacima”, istakao je bivši gradonačelnik Mostara. 

Na pitanje zašto se HDZ-u žuri za Izborni zakon i da li postoji bojazan od nametanja, Orčević kaže da se ne vidi da se njima žuri. 

“Oni apsolutno koriste sve resurse države BiH, zapošljavaju najbliže, bogate se… I svaka kriza im je dobrodošla. Ne postoji ugroženost Hrvata. Platit će cijenu kad vide da su izgubili narod. Jedan dan će biti kažnjeni dal protestima ili nešto slično”, dodaje Oručević. 

O ponašanju Milorada Dodika, koji se više zalaže za Čovića nego za Srbe u Mostaru, Safet Oručević kaže: “Dodik neće ništa prihvatiti, ni konstitutivnost ni ravnopravnost. Uopće ih ne interesuju Srbi u Mostaru. Ne žele da se neka situacija preslika u Banja Luku, jer razmišljaju da ako se napravi multietnični Mostar eto ga i u Banja Luci. Oni samo rade na što više torova. Strateški Dodika Srbi u Mostaru ne zanimaju”. 

Upitan hoće li u oktobru glasati u Mostaru, Oručević kaže da hoće za “prijatelje za koje vjeruje da mogu promijeniti situaciju i da ima prijatelje i neprijatelje u svakoj stranci”.

“Uvijek im kažemo da neće nikada imati hrvatski grad i evo to im opet kažem. Nikada nisam izgubio izbore. Vjerujem da ćemo glasati u oktobru i ja tada obilježavam 20 godina kako sam napustio vlast”, poručio je Oručević. 

Na pitanje hoće li se kandidovati kratko je odgovorio “Ni govora”.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar