Kako je Munib Ahmetspahić postao prvi deradikalizirani povratnik iz Sirije

Kako je Munib Ahmetspahić postao prvi deradikalizirani povratnik iz Sirije

Povratnik sa sirijskog ratišta Munib Ahmetspahić – koji je osuđen na tri godine zatvora i trenutno izdržava kaznu – prva je osoba u BiH za koju je vještačenjem na sudu potvrđeno da se deradikalizirala. Stručnjaci tvrde da je ovaj proces kompleksan i da se lekcije iz ovog slučaja teško mogu primijeniti na sve druge slučajeve jer su procesi radikalizacije i deradikalizacije osobe individualni i drugačiji u svakom pojedinačnom slučaju, prenosi Glas Amerike.

Dok je stajao u sudnici Suda BiH u aprilu prošle godine, Munib Ahmetspahić je rekao da se kaje što je ratovao u Siriji i da je izmanipuliran.

“Koliko je bilo naivno s naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Ko hoće da se bori za pravdu, neka se bori na legalan način”, kazao je tada Ahmetspahić.

Nekoliko minuta kasnije, osuđen je na tri godine zatvora nakon što je prihvaćen sporazum kojim je priznao krivicu da je ratovao u Siriji. Ta borba ga je koštala noge, bratovog života, godinâ koje je proveo na ratištu i u pritvoru, i naredne tri godine koje će provesti u zatvoru.

Iako je Državni sud do sada, u 17 predmeta, pravosnažno osudio 26 osoba na više od 50 godina zatvora za ratovanje u Siriji, Ahmetspahićev postupak je jedinstven. On je jedini ratnik za kojeg je vještačenjem na sudu utvrđeno da se potpuno deradikalizirao.

Deradikalizaciju Ahmetspahića utvrdio je neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je na zahtjev Tužilaštva BiH sačinio nalaz i mišljenje.

“Stekli smo utisak na osnovu pregleda i utvrdili da nije bilo sklonosti simulaciji, nego da je njegov iskaz autentičan. Ono što je osjećao je i govorio, mogao je pokušati malo ublažiti, ali nije”, kazao je Kučukalić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ahmetspahić je osuđen da je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija takozvane Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra” i “Al-Nusrah Front”. Priznao je da se tamo pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

On je ranije pravosnažno oslobođen optužbi da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Ahmetspahić je putem advokata pristao na intervju s novinarima BIRN-a BiH, ali iz Ministarstva pravde nisu odobrili posjetu u zatvoru gdje izdržava kaznu.

Novi povratnici iz Sirije na pregledima


Zbog boravka na sirijskom ratištu, pokušaja odlaska i vrbovanja, trenutno se vode istrage protiv sedam osoba koje su 19. decembra avionom prebačene u BiH.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar