SAD uputio prijetnju Soleimanijevom nasljedniku

SAD uputio prijetnju Soleimanijevom nasljedniku

Specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook uputio je prijetnju Esmailu Ghaaniju, koji je na dužnost zapovjednika snaga Quds pri iranskoj Revolucionarnoj gardi imenovan umjesto ubijenog Qassema Soleimanija.

Hook je za saudijski list Ashraq al-Awsat rekao da je smrt Soleimanija, koji je ubijen u američkom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu, "praznina koju će iranski režim teško ispuniti", prenosi Anadolija.

"Ako i Esmail Ghaani bude slijedio isti put ubijanja Amerikanaca, zadesit će ga ista sudbina", rekao je Hook upitan za novog zapovjednika snaga Quds i šta će se dogoditi ako bude išao istim putem kao Soleimani.

Hook je rekao da će za napade na Amerikance ili interese SAD-a u regiji odgovornim smatrati iranski režim i snage koje djeluju u njegovo ime.

Upitan za antivladine proteste u Iranu, nazvao je demonstrante hrabrima i poručio da će SAD nastaviti pružati podršku.

Iranski general Qassem Soleimani i zamjenik zapovjednika snaga "Hashd al-Shaabi" Abu Mahdi al-Muhandis ubijeni su u američkom zračnom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu.

Iranska Revolucionarna grada potom je 8. januara izvela napad na američku bazu Ain al-Asad u Iraku.

Poznato je da SAD u Iraku ima devet vojnih baza, a, prema zvaničnim podacima Washingtona, u toj je zemlji 5.200 američkih vojnika.

Znatan broj američkih vojnika u Iraku smješten je u bazi Ain al-Asad, koja je bila meta iranskog napada.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar