Šimić: Dok ne budemo sankcionisali govor člana Predsjedništva – nećemo ozdraviti

Goran Šimić, doktor pravnih nauka i stručnjak u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde je za TV N1 govorio o posljedicama negiranja genocida i ratnih zločina.

On je upozorio da se ne može očekivati ozdravljenje našeg društva dok se dopušta članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da negira presude za genocid.

“Kada pogledate ono što se dešava u postratnoj BiH ja bih to mogao usporediti sa Njemačkom. Zamislite da ispred Bundestaga stoji bista Adolfa Hitlera ili da u kabinetu premijera imate njegov portret. Njemačka je prošla kroz niz bolnih procesa koji je istisnuo ideologiju nacizma iz javnog prostora. To se naprosto nije dogodila u BiH, ovdje imate ljude na najvišim pozicijam koji ne samo da negiraju genocid, nego i sve ostale ratne zločine. Nama su važne i druge presude. Imamo društveno-političke stranke koje ohrabruju takvo ponašanje. Mi ne sankcionišemo člana Predsjedništva i premijera koji promoviraju nepoštivanje presuda. Ako se tako nastavi BiH neće ozdraviti jer živimo u falsificiranoj stvarnosti”, poručio je Šimić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar