Radončić suspendirao Radenka Stanića kojeg Hasan Nuhanović optužuje za ubistvo njegove majke!

Radončić suspendirao Radenka Stanića kojeg Hasan Nuhanović optužuje za ubistvo njegove majke!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić suspendirao je dva pomoćnika ministra sigurnosti protiv kojih su na Sudu BiH potvrđene optužnice. Odluke o privremenoj suspenziji donesene su u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Radi se o Radenku Staniću, pomoćniku ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijsko-materijalne poslove, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak za ratne zločine počinjene na području Vlasenice.

Suspendiran je i Samir Agić, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, kojem je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu za zloupotrebu položaja.

Hasan Nuhanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, bivši prevodilac u UNPROFOR-u, danas ugledni publicista i predavač, izjavio je ranije za „Dnevni avaz“ da ne može biti zadovoljan presudom Radovanu Karadžiću jer optuženi za ratne zločine, među kojima su i oni za ubistvo njegove majke, slobodno hodaju gradom i nikada nisu ni suspendirani.

Nuhanović nam je pojasnio da misli na Radenka Stanića, kojeg je Tužilaštvo BiH zvanično optužilo još prošle godine za ratne zločine i ubistva Bošnjaka u Vlasenici.

Nuhanović je ranije novinaru "Avaza" pojasnio da misli na Radenka Stanića, kojeg je Tužilaštvo BiH zvanično optužilo još prošle godine za ratne zločine i ubistva Bošnjaka u Vlasenici.

"O čemu mi pričamo? O kakvoj pravdi govorimo? Taj čovjek Radenko Stanić, iako optužen, i dalje radi na Marindvoru, u zgradi državnih institucija, na budžetu, kao pomoćnik ministra Mektića. I da stvar bude gora, on nikada nije suspendiran. Ja sam saznao od ljudi koji tamo rade da njega Mektić ne želi suspendirati uprkos činjenici da je protiv njega potvrđena optužnica. Mektić je dužan suspendirati svakog službenika, a umjesto toga, on je rekao: ''Ne pada mi na pamet da ga suspendiram'', kazao je Nuhanović.

Tažio da se sastane sa bivšim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem "da bi mu ispričao ko je Radenko Stanić, ali da, iako je ostavio broj telefona, nikada nije pozvan da dođe u Ministarstvo sigurnosti".

"Nikada me nisu nazvali, a pretpostavljam i da neće. Ja sam Radenka Stanića prijavio za ubistvo svoje majke. Taj čovjek je bio komandir Policijske stanice u Vlasenici u julu 1995. godine. A, prema mojim saznanjima, upravo su pripadnici policije ubili moju majku i još pet-šest muškaraca na jednom mjestu. Prema svjedočenjima osoba srpske nacionalnosti, moja majka je ubijena iz blizine, a zatim polivena i zapaljena. Podaci s ekshumacije kažu da su sve kosti bile nagorjele, a što se i podudara", kaže Nuhanović.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar