Osuda nacionalističkih incidenata u Srebrenici

Osuda nacionalističkih incidenata u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida osudilo je incident od ponedjeljka (6. januar) kada je lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa, prošla kolona vozila propraćena glasnom srpskom nacionalističkom muzikom i ikonografijom.

U saopštenju ove institucije se navodi da se memorijalni prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za "baštinjenje slavljenja zločina genocida", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Memorijalni centar Srebrenica-Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici", navodi se u saopštenju za javnost iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, povodom incidenta koji se zbio na pravoslavni Badnji dan.

U saopštenju se dodaje da će "Memorijalni centar Srebrenica-Potočari odgovoriti na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu".

"Lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje. Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva načelnika Opštine Srebrenica i čitavu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih. Konačno, tražit ćemo od Tužilaštva BiH da reaguje, te istraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organizuju 'kolone mržnje' u Srebrenici", zaključuje se u saopštenju.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar