Al Jazeera Balkans snimila dokumentarac o malverzacijama u Zavodu Pazarić (Video)

Al Jazeera Balkans snimila dokumentarac o malverzacijama u Zavodu Pazarić (Video)

Al Jazeera Balkans je u novom dokumentarnom projektu istražila ko je odgovoran za nezakonito poslovanje, dugogodišnje malverzacije, korupciju i, između ostalog, vezivanje štićenika te kako je sistematično uništavan Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

U ovom zavodu je smješteno 339 osoba različitog uzrasta, od dvogodišnjaka do starijih od 65 godina. Neki su cijeli život proveli u ovoj ustanovi i to im jedini dom. S različitim mentalnim poteškoćama, svi dugo vremena žive u teškim uvjetima, nemaju adekvatan medicinski tretman niti odgovarajuću njegu. O njima se brine 29 njegovateljica. Prema dokumentima do kojih je Al Jazeera došla, u navedenom zavodu radi nestručno osoblje.

Dugo godina ta institucija je radila bez logopeda i defektologa, a umjesto njih, zapošljavani su politolozi i inžinjeri poljoprivrede te ekonomisti. Sredstva namijenjena zbrinjavanju štićenika nerijetko su završavala u građevinskim poduhvatima bivšeg direktora Jasmina Ćerimagića, što on demantuje.

Al Jazeera je došla do podataka da su do postojećeg stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću doveli višedecenijsko loše upravljanje, nepotizam, korupcija i političko zapošljavanje. Autori emisije Žana Kovačević i Dragan Stanimirović su, nakon pojave fotografija vezane djece, razgovarali s brojnim svjedocima događanja u toj ustanovi. Ekipa je snimila roditelje, bivše direktore, članove upravnih odbora, parlamentarce, jednog od čelnika nadležnog ministarstva i novinarku koja je prije 13 godina izvještavala o kriminalu i korupciji i zbog toga završila na sudu. "Kada mi je dijete pokušalo ustati iz kreveta da me zagrli, ali nije moglo, primijetio sam da je vezan preko stomaka za krevet", dio je svjedočenja Nurfeta Kišmetovića, oca dvanaestogodišnjeg dječaka smještenog u ovom zavodu.

Nurfet je samo jedan od razočaranih roditelja koji je za brigu o sinu plaćao više od 500 eura. Nezakonito vezivanje štićenika je, kako su utvrdili autori emisije "(U)vezani korupcijom", posljedica nebrige uprave, pa su njegovateljice bile primorane da se najčešće same nose s teškim zdravstvenim problemima više od 20 štićenika različite dobi.

Na brojne zloupotrebe i probleme još od 2005. godine upozorava grupa njegovateljica. Zbog toga su se "obraćale parlamentarcima, članovima Predsjedništva BiH, sudovima, ali bez rezultata". "Ako nemamo adekvatne uslove, ako nemamo adekvatnu brigu i njegu, onda Zavod ne treba da postoji. Djeca su uznemirena, jer sami vide, oni suosjećaju s radnicama.

Oni su ta kategorija, oni imaju osjećaje, za razliku od ovih što su vani", kažu njegovateljice čiji je identitet zaštićen zbog njihovog straha od odmazde i otkaza. U emisiji govore i bivši direktor Jasmin Ćerimagić, Fehim Bekan, dugogodišnji sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije BiH, nekadašnja novinarka Federalne televizije Nerminka Emrić, koja o toj temi izvještava od 2006. godine, te nedavno smijenjeni direktor Redžep Salić i Janja Milinković, predsjednica UO Zavoda u Pazariću, koji je smijenjen.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar