Islam u fokusu Trumpovog programa mjera protiv ekstremizma

Islam u fokusu Trumpovog programa mjera protiv ekstremizma

Dok skupovi pokreta američke krajnje desnice izmiču kontroli, a u subotu je pala prva žrtva i deseci osoba su povrijeđeni, otkriveno je da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava preimenovati vladin program borbe protiv nasilnih ideologija te u fokus priče staviti tzv. islamski ekstremizam, otkriva Reuters, prenosi INS.

Tako će naziv programa „Suprotstavljanje nasilnom ekstremizm“ biti promijenjen u „Suprotstavljanje islamskom ekstremizmu”, odnosno „borba protiv radikalnog islamskog ekstremizma”. S druge strane, u ciljnoj grupi više neće biti bijeli supremacisti koji, također, izvode napade po Americi.

U sjećanje američke javnosti se vratila retorika iz kampanje za izbor američkog predsjednika kada je Trump optužio američkog predsjednika Baracka Obamu za 'političku korektnost' odbijanjem da koristi riječi 'radikalni islam' ili 'islamski terorizam' u vezi sa napadom u noćnom klubu u Orlandu.

Obama je odgovarao da grupe poput ISIL-a i al-Qaide upravo žele „ovaj rat pretvoriti u rat između Islama i Amerike, ili između Islama i Zapada“.

Kritičari ovakvog Trumpovog pristupa sigurnosnim pitanjima navode da stavljanje fokusa na „radikalni islam” može samo otuđiti milione Amerikanaca koji mirno prakticiraju islama.

Jedna od predstavnica muslimanske zajednice, Hoda Hawa, izrazila je zabinutost:

„To je zabrinjavajuće za nas jer se cilja na vjersku grupu i ista stavlja pod mrežu sumnje”, kazala je.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar