Navršile se 34 godine od smrti dr. Nerkeza Smailagića: Evropejac sa islamskim srcem

Navršile se 34 godine od smrti dr. Nerkeza Smailagića: Evropejac sa islamskim srcem

Jučer su se navršile 34 godine od smrti jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Nerkeza Smailagića

Čovjek po kojem je jedna ulica u Sarajevu dobila ime, bio je, ostat će zabilježeno, ugledni univerzitetski nastavnik, autor, prevodilac i publicist vrijednih knjiga s područja pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti, islamologije, piše Radiosarajevo.ba.

Uoči džuma-namaza ovog petka, 13. decembra, pred dušu rahmetli Smailagića, koji je ukopan u rodnoj mu Banjoj Luci, hatmu je poklonio Mustafa ef. Spahić, hatib sarajevske džamije Čobanija i profesor Gazi Husrev-begove medrese.

Sjećanja majke 

Prisjetio se kako je Smailagić umro iznenada u 58. godini, 14. decembra 1985. godine. Njegova majka, govorio je Spahić, za života je redovno poklanjala hatme svome Nerkezu, a kada je oslijepila plakala je što neće moći da uči Kur'an, sjećajući se na taj način voljenog sina. 

Ko je bio dr. Nerkez Smailagić? Zašto se o njemu premalo govori, a zašto je njegovo djelo važno? 

Prof. dr. Nerkez Smailagić, kako je kazano prije nekoliko godina na simpoziju povodom 30. godišnjice smrti ovog velikana,  rođen je 1927. godine u Banjoj Luci. 

Otud je 1947. godine otišao na Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je 1951. godine kao odličan student izabran je za asistenta na predmetu Historija političkih doktrina. Dvije godine kasnije odlazi u Francusku gdje završava specijalističke studije iz savremenih političkih doktrina na Visokoj školi za političke nauke u Parizu. 

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1955. nastavlja raditi kao asistent, a predmet njegovog naučnog interesiranja su bili pravo, politička filozofija, povijest kultura i civilizacija. 

Interes za filozofiju, sociologiju, političku filozofiju vodi ga do katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje radi kao asistent do 1962. godine, kada odlazi u Zagreb i počinje raditi na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Ovdje će nastati njegova najznačajnija djela. 

Prevodio je sa francuskog, njemačkog, engleskog i talijanskog jezika. Na pravnom fakultetu u Ljubljani doktorirao je 1976. godine.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar