Protesti zbog Nobelove nagrade Handkeu u Srebrenici i Stockholmu

Dodjela Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove potpore Miloševićevu režimu tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan dodjele priznanja organizirani prosvjedi, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bojkot država

U međuvremenu su, štokholmskom Konserthusu (Koncertna kuća), dodijeljene Nobelove nagrade za 2019. godinu, uključujući i nagradu za Handkea. Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Turske, javlja Anadolija.

Spontani su prosvjedi, uoči formalnog uručivanja nagrade, održani ispred Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, a u vrijeme ceremonije traju i u Stockholmu.

"Žalosno i sramotno da se nagrada koju je Alfred Nobel smislio za ljude koji doprinose čovječanstvu u pozitivnom smislu dodjeljuje čovjeku koji dovodi do podjela, koji dovodi do negiranja činjenica, negiranja ubistava, masovnih ubistava i genocida", kazao je za Al Jazeeru Satko Mujagić, nekadašnji logoraš iz Prijedora.

Navodi kako su u 14 sati održani manji prosvjedi u švedskoj prijestolnici, te kako će veći skup početi u 18 sati. Prosvjedi su, kaže, "privukli veliku pažnju ljudi iz cijele Evrope".

Na prosvjed u Stockholmu, kako je i najavljeno, došli su predstavnici Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida te drugih udruga.

'Dodatni gubitak nade'

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, koji je također u Stockholmu, za Al Jazeeru kaže:

"U jednoj od knjiga za koju je [Handke] dobio Nobelovu nagradu napisao je da bosanski muslimani i nisu baš narod. Negira u potpunosti naše iskustvo, negira logore u Krajini, opsadu Sarajeva, pokolj Srebrenice i ideja da bi neko za takvo pisanje mogao dobiti Nobelovu nagradu je tako duboko anticivilizacijska da čovjek može osjećati ili fizičku muku ili strah."

Okupljeni su, javlja Anadolija, minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995., kao i žrtvama ratnih djelovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar