Nakon hapšenja u Bihaću: Profesor Fatih Keskin oglasio se iz Imigracionog centra

Nakon hapšenja u Bihaću: Profesor Fatih Keskin oglasio se iz Imigracionog centra

Direktor Richmond Park College Bihać, odnosno bivšeg "Una Sana" koledža iz Bihaća, profesor Fatih Keskin, inače turski državljanin, uhapšen je 3. decembra i sproveden u Imigracioni centar u Istočno Sarajevu, gdje se i dalje nalazi, prenosi bh. informativni servis INS.ba.

 Rastavljen od porodice

Kako je na društvenim mrežama prenijela njegova spruga Zehra Kantar Kskin, dio osoblja Richmond Park College Bihać posjetio je Keskina u Imigracionom centru, te su prenijeli njegovu poruku učenicima, njihovim roditeljima, kolegama, sugrađanima i bosanskohercegovačkoj javnosti:

"Godinama sam rastavljen od svoje porodice u Turskoj. Ta bol se pretvorila u radost zahvaljujući mojim učenicima i njihovim porodicama u Bosni koji su me prihvatili kao nekog svog. Zahvaljujem se neizmjerno svim učenicima, kolegama, roditeljima učenika, prijateljima i svima koji su u ovako teškim momentima uz mene i moju porodicu", naveo je profesor Keskin.

Naše portalu je potvrđena autentičnost navedene poruke.

Keskinov advokat Nedim Ademović potvrdio je ranije medijima da je ovom profesoru matematike, koji 20-tak godina mirno živi u našoj zemlji, Služba za poslove za strance Ministarstva sigurnosti BiH otkazala stalni boravak u BiH, te ga stavila pod nadzor radi protjerivanja iz BiH.

 Razlog za ovakav postupak bh. vlasti su navodi da Keskin, navodno, predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH.

Dodao je kako nakon razgovora sa Keskinom, "nije bilo moguće utvrditi bilo kakve naznake o tome šta bi to moglo da bude prijetnja javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH".

"Dosadašnji primjeren profesionalni, porodični i privatni život gospodina Keskina ne ukazuju na bilo kakvu mogućnost na koju bh. vlasti upućuju", rekao je Ademović.

Ademovićeva kolegica Senka Nožica izjavila je kako advokati imaju neformalnu informaciju da će bh. vlasti nelagalno izvršiti Keskinovu deportaciju u Tursku.

"Mi smo od jučer u kontaktu sa desetinama međunarodnih organizacija, stranih diplomatskih tijela, organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i novinskih agencija širom svijeta. Međutim, bojimo se da, bez obzira na sve to, može vrlo brzo doći do njegove ilegalne deportacije“, kazala nam je ranije Nožica.

Deportacije petkom

Naši sagovornici bliski porodici Keskin kazali su da je on uspio da u Imigracionom centru uspio da razgovara sa turskim državljanima koji se tamo već nalaze, te s mu prenijeli da Turke deportiraju iz BiH isključivo petkom.

Kako je kazala, ovaj slučaj uznemirio je bh. građane zbog pravne nesigurnosti koja vlada. Podcrtava da Keskin ima stalni boravak u BiH, da ima prava kao i svi drugi građani, pa strahuje da njegova sudbina, zapravo, „može biti sudbina svih nas“.

Podsjetimo i kako je vlast u Ankari zvanično putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske koji se dovode u vezu sa organizacijom "FETO", a koju institucije Turske smatraju terorističkom. Keskin nije bio na tom spisku.

Sud BiH je ranije u četiri slučaja odbio da izruči turske državljane njihovoj zemlji, jer djela za koja se terete u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju krivična djela.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar