Murat, Ujgur koji je iz Kine bježao do BiH

Murat, Ujgur koji je iz Kine bježao do BiH

Piše: Damir Šagolj (Za Al Jazeeru Balkans)

Zvat ćemo ga, za potrebe ove priče, Murat, i jedini je Kinez koji se u blatu Vučjaka priprema na "Game".

Vučjak je migrantsko naselje izraslo na bivšem smetljištu na bihaćkoj ratnoj liniji odbrane podno Plješevice, "Game" je riječ kojom njegovi nesretni, prljavi i napaćeni stanovnici zovu pokušaje da se, preko Hrvatske i Slovenije, dokopaju Italije i dalje Evrope, a Murat je ujgurski musliman iz Hotana, grada u provinciji Xinjiang na sjeverozapadu Kine. I tu je, u Vučjaku, u gotovo bezizlaznoj situaciji, zajedno sa oko 700 ostalih migranata koji se nadaju boljem životu daleko od kuće.

Osim što je za Murata jedina opcija ići što dalje i nikako nazad, ni po koju cijenu. On je jedan od više miliona ujgurskih muslimana koji je osjetio čari takozvanih kampova za reedukaciju, kako kineske vlasti tepaju onome što svjetske organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i veliki dio svjetske javnosti zovu - prisilnim zatvaranjem i logorima.

Samopovređivanje za bijeg od torture

Svršeni student akupunkture i kineske medicine, krupan i naočit, Murat sjedi pod neonkom, jednom od svega tri prikačene na štekavi agregat i jedini izvor struje u Vučjaku, i priča svoju strašnu sudbinu, toliko drugačiju, a suštinski istu kao i ostalih nesretnika u kampu.

Od kuće i progona ujgurskih muslimana Murat je pobjegao prije neke tri godine, sa falsifikovanim pasošom i lažnim brkovima, avionom preko Istanbula i dalje prema jednoj od evropskih država u kojoj mu živi ostatak porodice. Porodice koja je, skoro kompletna – nastavlja Murat – pobjegla glavom bez obzira prije osam godina kada su ih kineske vlasti počele, jednog po jednog, maltretirati i odvoditi na “reedukaciju”.

Ni Murat nije prošao ništa bolje. Kaže da je dvije i po godine proveo u jednom od notornih logora, na “reedukaciji”. Slomljena rebra i druge kosti, polomljeni prsti i svakodnevna malretiranja su ga učinila jačim i još sigurnijim da sreću i bijeg od mizerije ujgurskih muslimana, potraži daleko od Kine.

Iz logora se izvukao samopovrijedivši se toliko da su ga morali odnijeti u gradsku bolnicu a iz nje je, sa kupljenim lažnim dokumentima, odletio prema Turskoj. Iz Turske je otišao u Srbiju, iz Srbije krenuo za Njemačku, ali su ga deportovali nazad. U Srbiji je proveo nekoliko mjeseci u "smještaju za migrante" pa je, nesretnik, odlučio pokušati preko Bosne.

Promijenio je, niti on sam ne zna, koliko pritvora, kampova i ostalih "privremenih smještaja".

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar