Američki zvaničnik: Razmjena teritorija između Kosova i Srbije izazvala bi lančanu reakciju, ali...

Američki zvaničnik: Razmjena teritorija između Kosova i Srbije izazvala bi lančanu reakciju, ali...

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova treba da bude na pregovaračkom stolu – kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Charles Kupchan, član američkog Savjeta za vanjske poslove (Council on Foreign Relations) i profesor Džordžtaun Univerziteta (Georgetown).

Bio je direktor za evropska pitanja u Savejtu za nacionalnu sigurnost (NCA) u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.

"Ne mislim da je to politički ili moralno neprijatnije od odvajanja Kosova od Srbije, što je takođe bilo prekrajanje granica duž etničkih linija. Veoma je teško za Kosovo da krene naprijed i funkcioniše kao demokratska zemlja kada jedan njegov dio ne želi da pripada toj državi", smatra Kupchan .

On dodaje da bi na kraju tog procesa Srbija morala da prizna Kosovo.

"Srbija treba da se otrgne prošlosti i sklonosti ka istorijskim žalopojkama. Zbog toga smatram da razmjena teritorija treba da bude na pregovaračkom stolu. Ako pripajanje sjevera Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osjećanje da su 'sačuvali obraz' u dovoljnoj mjeri da bi priznali nezavisnost Kosova – onda smatram da se to mora učiniti jer je to korak naprijed ka dugotrajnoj stabilnosti i miru na Balkanskom poluostrvu", ističe Kupchan je kazao.

Na pitanje kako je moguće da Srbija i Kosovo razmjene dijelove teritorija a da to ne zapali cio region, a

"Očito je da je pitanje razmjene teritorija veoma kontroverzno i većina balkanskih analitičara smatra da treba da bude skinuto sa dnevnog reda. Međutim, ja smatram da treba da bude na pregovaračkom stolu: Ne mislim da je to politički ili moralno neprijatnije nego što je odvajanje Kosova od Srbije, što je takođe bilo prekrajanje granica duž etničkih linija. Ako je moguće postići trajno rešenje za odnose Kosova i Srbije kao posledica razmene teritorija, ja bih to podržao iz pragmatičnih razloga. Veoma je teško za Kosovo da krene naprijed i funkcioniše kao demokratska zemlja kada jedan njegov duo ne želi da pripada toj državi. Sjeverno Kosovo i dalje ima snažne veze sa Srbijom. Većina Srba koji žive u toj regiji ne smatra da treba da ostanu unutar Kosova", rekao je visoki zvaničnik, te dodao:

"Da li postoji rizik od lančane reakcije u regionu? Odgovor je – vjerovatno da. Političari poput Dodika (Milorad, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine) bi rekli, ako sjeverni dio Kosova može da se odvoji i pripoji Srbiji, zašto ne bi mogla i Republika Srpska da se otcepi od BiH. Međutim, da ponovim, pozitivan efekat normalizacije odnosa između Srbije i Kosova nalaže da se krene naprijed bez obzira na moguće rizike koje takvo rešenje može da izazove u BiH i možda u Makedoniji zbog tenzija između Makedonaca i Albanaca - kao posljedica razmjene teritorija".

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar