Održan tradicionalni mevlud u bjelašnjičkom selu Lukavac (FOTO)

U prisustvu više stotina vjernika, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, danas je u haremu džamije u bjelašničkom mjestu Lukavac održan tradicionalni mevlud, prenosi INS.

Ovo je ujedno i tradicionalni susret ljudi ovog kraja, koji se, u skladu sa lijepom bošnjačkom tradicijom, koristi za veličanje Allaha dž. š. i donošenje salavata na Poslanika Muhameda s.a.w. s. Prilika je to za susrete i razgovor brojnih rođaka, komšija, prijatelja iz šire okoline, koji na melvud dolaze iz cijele Evrope i svijeta.

Mevlud su proučili ugledni alimi, među kojima, hafiz Ammar Bašić, dr. Senad Agić, dr. Munir Drkić, Mujo ef. Berilo, Asad ef. Fočo, mjesni imam Armin ef. Harbaš, hafiz Omer ef. Zuić, Elmedin ef. Hodžić, Edin ef. Hamzakadić, Enes ef. Alić, imam iz Hrasnice, Duran ef. Pintol, imam u džematu Oberhausen, Mirel ef. Okanović, Faris ef. Hrnjić, Ahmed ef. Šadinlja.

Prigodni vaz je održao poznati vaiz, hafiz Ammar ef. Bašić, koji je govorio o ulozi vjere u našim životima i potrebi da se kroz iskreno vjerovanje i predanje Bogu, postigne i sklad u ovozemaljskom životu, punom iskušenja, briga i strahova...

Inače, prema informacijama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, džamiji Lukavac pripadaju Šabići i Rakitnica. U džematu je bilo 95 domaćinstava a danas oko 35.

Na osnovu mezaristana koji se nalazi pored džamije i nekih predanja,  pretpostavlja se  da je ova džamija sagrađena u 18 stoljeću. Džamija je 1967. godine temeljito je renovirana s manjom drvenom munarom.

Kao i džamije i mesdžidi diljem naše domovine, i ova je 31. jula 1993. godine minirana i spaljena do temelja, zajedno s cijelim selom. Poslije agresije, uz obnovu kuća, džamija je obnovljena s betonskom munarom visokom 37 metara, kao  i dva šerefeta. Svečano je otvorena 26. 07. 2003. godine.

Imami džemata su bili: Ibrahim Velić, Salko Hošić, Mušan Kadić, Duran Bandić, Ismet Milišić, Hamid Pintol, Ahmed Bandić, Abdulaziz Drkić, Asad Fočo i drugi.

Uz džamiju se nalazi stari, veliki mezaristan i gasulhana. Na samom ulazu u selo, na platou kojeg seljani Lukavca nazivaju ”Staro greblje”, nalaze ostaci temelja koji upućuju da je tu nekada bila džamija, a uz njih se nalaze i ostaci starog mezarja, na što ukazuje postojanje starih nišana. Pouzdano se zna da je na tom dijelu nekada bio Han koji se nalazio na karavanskoj ruti koja je prolazila kroz selo Lukavac.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar