Josipović uoči presude Prliću i ostalima: Moramo voditi računa o žrtvama, Herceg-Bosna kontroverzan koncept

Josipović uoči presude Prliću i ostalima: Moramo voditi računa o žrtvama, Herceg-Bosna kontroverzan koncept

Autor: Faruk Vele

Kada se u aprilu 2010. godine tadšanji hrvatski predsjednik Ivo Josipović poklonio bošnjačkim žrtvama Ahmića, ali i stradalim Hrvatima u Križančevom selu, bilo je to veliki korak i nada u tako željeno i dugotrajno pomirenje na prostorima Bosne i Hercegovine, prenosi bh. informativni servis INS.

Josipović je bio prvi predsjednik koji se poklonio žrtvama 116 Bošnjaka ubijenih u napadu jedinica HVO-a u aprilu 1993. godine.

Bio je to uistinu veliki korak, a i porodice ubijenih nisu krile kako su bile dirnute. Otvorena je time zasigurno jedna nova stranica hrvatsko-bošnjačkih odnosa, ali i odnosa dvije države.

U izjavi uoči presude u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“, za udruženi zločinački poduhvat u stvaranju tzv. HR Herceg-Bosne, bivši šef hrvatske države naglašava da žrtve moraju biti najvažnije.

„Da li su bili konkretni okrivljenici, to ćemo čuti sutra. Ali, mislim da u svakom slučaju uvijek moramo voditi računa, ponajprije, o žrtvama i  obiteljima žrtvama. A presude, kakve god da budu, uvijek nas moraju povući da razmislimo o stradanjima i uopće o besmislu rata“, kazao je Josipović za bh. informativni servis INS.

Slaže se s ocjenama da tzv. Herceg-Bosna nije donijela dobro ni samim Hrvatima.

„Dakle, to je bio jedan politički koncept koji nije dao rezultat, koji  izaziva kontroverze. U BiH postoji puno nesuglasja među narodima, političkim predstavnicima naroda. Da ima problema, problema ima, ali ja se samo nadam da u BiH ima dovoljno snage za naći kvalitetan koncenzus o tome kako svoju državu unaprijediti, kako ju uvesti u Europsku uniju (EU), a i političke i gospodarske prilike", rekao je Josipović.

On smatra da se, poslije svega, BiH mora okrenuti budućnosti.

„Ja bih rekao da je budućnost prije svega u rukama građana BiH, građana i političkih predstavnika. Bosnu i Hercegovinu čekaju ozbiljni napori da dostigne europske standarde. Ja vjerujem da Bosna i Hercegovina to može, ja se nadam da svi to u BiH žele. Jer, ulazak svih zemalja iz regije svima donosi više sigurnosti i bolju gospodarsku perpsktivu“, rekao je Josipović.  

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar