Danas obilježavanje 25. godišnjice početka raspuštanja logora 'Manjača'

Danas obilježavanje 25. godišnjice početka raspuštanja logora 'Manjača'

Obilježavanje 25. godišnjice  početka raspuštanja koncentracionog logora "Manjača" na Manjači, općina Banja Luka, bit će upriličeno  danas u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hecegovini.

Koncentracioni logor "Manjača" formiran je na vojnom poligonu iznad Banje Luke, 1991. godine i služio je za zatvaranju zarobljenih Hrvata sa ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon otpočinjanja ratnih dejstava i agresije na Republiku Bosnu i Hecegovinu, ovaj logor je formiran za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa okupiranih područja  Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić-Grada, Prijedora, Kotor- Varoši, Bosanske Krupe, Doboja i Banje Luke.

Kroz logor je prošlo oko 5.000 logoraša, civila Bošnjaka i Hrvata. Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke. Svakodnevno su tučeni i  zlostavljani.  U ovom logoru, kao i prilikom transporta logoraša do logora  i iz logora ubijeno je oko 80 logoraša.

Veća grupa starijih i maloljetnih logoraša puštena je 14. novembra 1992. godine iz logora "Manjača". Mjesec dana kasnije logor je rasformiran da bi nedugo poslije toga ponovo bio formiran i bio u funkciji sve do 1996. godine, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar