Danas počinje 13. manifestacija "Selam, ja Resulallah"

Danas počinje 13. manifestacija "Selam, ja Resulallah"

Tradicionalnim programom na platou ispred sarajevske Baščaršijske džamije, danas će zvanično biti otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku", u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.

Manifestacija koju tradicionalno već 13. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će do 15. decembra 2017. godine, te će kroz 26 dana punuditi 34 različita sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu i šire.

Cilj manifestacije je da se kroz mevludske svečanosti, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovišu univerzalne vrijednosti iz života i prakse Poslanika Muhammeda a.s. Ovogodišnji program manifestacije realizirati će 250 učesnika, među kojima su eminentni stručnjaci iz vjerskih, kulturnih i drušvenih oblasti, javlja Anadolija.

Manifestacija kao plod ljubavi prema Poslaniku Muhammedu a.s.

Glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović u razgovoru za AA govorio je o značaju ove manifestacije, naglasivši kako je ona plod ljubavi prema Poslaniku Muhammedu a.s. i vjeru uopće.

Dautović je dodao kako je cilj manifestacije pokazati muslimanima, ali i svim građanima Sarajeva, ko je bio Poslanik Muhammed a.s., kakva je bila njegova uloga u prenošenju Božije poruke Kur'ana, odnosno kakva je njegova uloga i uticaj na živote ljudi danas.

"U 13. godini ove naše manifestacije želimo naglasiti naš ljubav prema Poslaniku Muhammedu a.s., ali isto tako da Poslanika predstavimo i drugima. To je bila naša želja od samog početka. U toj želji pokušavali smo na različite načine, kroz vjerske, naše tradicionalne programe, da našim vjernicima pomognemo kako bi ojačali i obnovili svoje znanje, te ojačali svoju ljubav prema Poslaniku Muhammuedu a.s. Čini mi se da u tome i uspjevamo", smatra Dautović.

Dodao je također, kako je cilj MIZ Sarajevo bio približiti Poslanika drugima i kroz neke kulturne sadržaje, a da to ne bude samo u okviru džamijskog prostora.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar