Riječi „nikad više“ ne znače ništa |U Sarajevu održana promocija knjige "Holokaust u zemljama Višegradske grupe"

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu u srijedu je održana promocija knjige „Holokaust u zemljama višegradske grupe: komparativni pregled“, prenosi INS.

Knjiga je rezultat trogodišnjeg projekta pod nazivom „Studij genocida – pravna i historijska analiza Holokausta u zemljama Višegradske grupe“ (http://www.v4holocauststudies.ba/),  pokrenutog akademske 2016/17. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a u saradnji sa Centrom za studije Holokausta iz Krakova i Fakultetom političkih nauka Karlovog Univerziteta iz Praga, uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda u Bratislavi.

Priređivači ove knjige su dr. Jasmin Hasić, direktor Fondacije „Humanost u akciji“, mr. Ehlimana Memišević, viša asistentica na Katedri za historiju prava i komparativno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i mr. Hikmet Karčić, viši stručni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Tekstove je prevela Selma Gondžetović Puška.

Knjiga obuhvata, po mišljenju priređivača, najvažnije istraživače i radove koji su se bavili Holokaustom u zemljama Višegradske grupe, i bit će korištena kao udžbenik na predmetu Studij genocida na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a studentima i široj javnosti će biti dostupna u svim bibliotekama u Bosni i Hercegovini i regionu, prenosi INS.

Promotori knjige bili su prof. dr. Fikret Karčić, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, dr. Elijas Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH, te Konstanty Gebert, saradnik Europskog vijeća za vanjske odnose (European Council for Foreign Relations) i dopisnik najveće poljske dnevne novine „Gazeta Wyborcza“, za koju je izvještavao i iz Bosne i Hercegovine tokom rata.

Koordinator projekta ispred Pravnog fakulteta je prof. dr Edin Halapić, koji je prije promocije rekao nekoliko riječi o samom projektu.

Prof. dr. Fikret Karčić je ukazao na značaj naučnog izučavanja genocida, za šta je neophodan komparativni pristup, te istakao da je ova knjiga izuzetan doprinos tome. Podsjetio je na riječi jednog od najpredanijih istraživača genocida, Cristophera Browninga, da su počinioci genocida obični ljudi koje smo poznavali, te da istraživanje treba obuhvatati žrtve, počinioce i promatrače, odnosno one koji genocid nisu spriječili.

Dr. Elijas Tauber, autor knjige „Holokaust u Bosni i Hercegovini“ primijetio je da bi dodatni kvalitet ovoj knjizi dao osvrt na zločine genocida u Bosni i Hercegovini.

Konstanty Gebert naglasio je da posmatranje genocida nije moralno neutralno, te da riječi „nikad više“ ne znače ništa, ako se genocid u različitim dijelovima svijeta stalno događa.  

Knjiga „Holokaust u zemljama Višegradske grupe: komparativni pregled“ prema riječima priređivača, predstavlja komparativna studija o uzrocima, toku i posljedicama Holokausta u zemljama Višegradske grupe, te joj je osnovni cilj izučavanje genocida u historijskoj i komparativnoj perspektivi.

U tom pogledu se nadaju da će na taj način doprinijeti čuvanju od zaborava, te sprječavanju poricanja, kao posljednje faze u izvršenju genocida, kojim se, prema riječima Deborah E. Lipstadt, nastoji preoblikovati historija “s ciljem rehabilitacije počinilaca i demoniziranja žrtve”.

Višegradska grupa danas obuhvata četiri države (Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku), a oformljena je 15. februara 1991. godine na sastanku državnika tada tri države, Čehoslovačke, Mađarske i Poljske u mađarskoj tvrđavi Višegrad.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar