Abdulgafar Velić: "Mrežom" se suprotstavljamo onima koji dolaze po našu omladinu

  • Abdulgafar ef. Velić: Mladima ponuditi alternativu

Za kratko vrijeme otkad je pokrenuta, "Mreža mladih Muftijstva sarajevskog", na čelu s Abdulgafarom Velićem, primijećena je, te napravila zavidne prve korake, pokazujući se kao osvježenje. Ona je toliko željena inicijativa koja je nedostajala na putu da se bh. omladina bliska i zainteresirana za vjeru otrgne od «lovaca na naše duše» i od skretanja koja neće donijeti dobro ni pojedincima, niti zajednici.

INS: Kako Vi vidite dosadašnje aktivnosti i šta je do sada učinjeno na planu razvoja Mreže? Šta je to što je Mreža donijela sa sobom?

VELIĆ: U proteklih šest mjeseci intenzivno smo radili na podizanju Mreže mladih. Naš prvi cilj bio je da kroz ovu aktivnost umrežimo mlade iz svih 250 džemata Muftijstva sarajevskog, da pokrenemo zajedničke aktivnosti svih naših omladinaca, te da sve njihove akcije koordiniramo. Na osnovu postavljenih zadataka i ciljeva tražili smo od džemata da nam imenuju koordinatore, jednog muškarca i jednu djevojku uzrasta od 15 do 25 godina, za svaki džemat.

Nakon toga, pokrenuli smo proljetni semestar za svih 500 koordinatora, s brojnim radionica, predavanjima i druženjima. Te radionice izrodile su velike ekološke akcije mladih, brojne humanitarne aktivnosti, različite vjerske i kulturne programe i projekte. Posebna aktivnost bila je prezentacija univerzalnih poruka Časne Knjige putem bilboarda, city lightova, videoklipova, i sl. Te su poruke građani glavnog grada i drugih općina Muftijstva sarajevskog mogli vidjeti u proteklih mjesec dana.

INS: Koje aktivnosti stoje pred "Mrežom" i kakvi su Vaši budući planovi? Koji je cilj Mreže?

VELIĆ: Pred nama u ovoj godini je jesenji semestar, zatim brojne aktivnosti, te dodatno uvezivanje i svakako jačanje "Mreže mladih". Raduje nas što i druga muftijstva Islamske zajednice, pa i mešihati izvan BiH, preuzimaju ovaj koncept. Također, planiramo u narednoj periodu pokrenuti izgradnju infrastrukture za mlade u svim našim medžlisima, općinama i džematima, što će dati jednu potpuno novu dimenziju i sliku Islamske zajednice.

image-320.png.jpg - Abdulgafar Velić za INS:

INS: Je li se "Mreža" pokazala ispravnom i u pogledu ideje koju je ponudila mladim ljudima. Mnogi su zabrinuti pravcima kojima je išla naša omladina, od krajnjeg radikalizma i jednog odmaka od naše tradicije do potpunog zanemarivanja vjere, no istovremeno omladini nije nuđena alternativa? Je li ovo model koji može biti dobar za našu omladinu i njeno ispravno usmjeravanje na opću korist?

VELIĆ: "Mreža mladih" je autohtoni bosanski koncept koji mlade okuplja oko naše tradicije, svih naših vrijednosti, s ciljem izgradnje jasne slike i visoke svijesti o vremenu i prostoru u kojem živimo. Mreža mladih je naš odgovor i jedna vrsta suprotstavljanja svim tim brojnim organizacijama i udruženjima koji dolaze u naše gradove uspostavljajući svoje sisteme, s ciljem okretanja naše omladine prema svojim društvenim i vjerskim konceptima.

Također, s druge strane, "Mreža mladih" neće dozvoliti da naša omladina bude bezlična masa koja je pogodna za različite zloupotrebe i svakojaka iskorištavanja. Mreža mladih novi je iskorak u aktivnostima Islamske zajednice. To je jedan novi pristup u radu s mladima, koji nam je nasušno potreban za vrijeme i okolnosti koje su pred nama.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar