Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji!

Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji!

U Banja Luci će i danas kao svakog 9. januara biti održan defile na Trgu Krajine obilježavajući neustavni dan RS-a. U defileu će učestvovati oko 2.400 policajaca, vatrogasaca, te drugih učesnika koji će marširati Banja Lukom. 

Kako je saopćeno iz MUP RS mjere sigurnosti su pojačane, ugostiteljski i drugi objekti u širem centru grada zatvoreni, kao i više ulica.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio je kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Predstavnici 25 nevladinih organizacija koje okupljaju žrtve i porodice žrtava genocida predstavili su prije nekoliko godina na koferenciji za novinare rezglednicu na kojoj se nalaze ekshumirani posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, koju su uputili na adrese različitih organa vlasti u Republici Srpskoj uoči 9. januara.

Na razglednici je napisano: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji.”

U projektu, kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe", učestuvuje 25 nevladinih organizacija, i to: Udruženje "pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje građana za pravdu, mir i povratak Sarajevo, Udruženje "Žena Srebrenice" Tuzla, udruženja porodica nestalih iz općina Zvornik i Ilijaš, Udruženje "Žena Podrinja" Bratunac, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjak "Prozor 92-95" Prozor-Rama, Udruženje patriota FBiH, UG "GERC SUMEJJA" centar žrtava logora Vojno Mostar, Udruženje demobilisanih boraca učesnika Marša smrti juli 95 "Podrinje", UG DNRP Podrinje, Udruženje prijatelji Voljavice, Udruženje Drinski talasi, Udruženje Podrinjski pehar Bratunac, Udruženje "Žena - žrtva rata", Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95, Organizacija demobilisanih boraca Općine Srebrenica, Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Korot Varoš, Građanska koalicija "1. mart", Asocijacija studenata Srebrenice, Fondacija Istina, pravda, pomirenje Tuzla, Forum građana Tuzle i Front Slobode.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar